Jaunumi:

Atpakaļ
Sintija Bruže, 07.11.2023 15:30

LiepU pārstāves apmeklē Kostarikas Tehnoloģiju institūtu

Laikā no 23. līdz 31. oktobrim Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes maģistra studiju programmas “Ekotehnoloģijas” direktore, Aprites Ekonomikas centra vadītāja Lilita Ābele un Starptautisko attiecību daļas vecākā referente Sintija Bruže viesojās Kostarikas Tehnoloģiju institūtu (Costa Rica Institute of Technology, TEC) Kostarikā Erasmus+ mobilitātē, lai vadītu lekcijas, apmainītos pieredzē un kopīgi strādātu pie jauna starptautiskā Erasmus+ KA171 mobilitāšu projekta 2024./2025. akadēmiskajam gadam.

Lilita Ābele novadīja lekcijas Kostarikas Tehnoloģiju institūta vides inženierijas bakalaura un maģistra studentiem par digitalizācijas procesa ietekmes uz vidi novērtējumu, pārejot uz bezpapīra pārvaldību pašvaldībās Latvijā un Kostarikā. Vizītes laikā notika vairākas tikšanās ar universitātes vides inženierijas studiju un pētniecības programmu direktoriem un pētniekiem, kā arī ar Starptautisko attiecību direktori, apmeklējot divas no universitātes pilsētiņām San Karlos un Kartāgas pilsētās. Tika plašāk iepazītas universitātes studiju un pētniecības jomas, aktuālie pētniecības projekti atkritumu apsaimniekošanā un alternatīvās enerģijas izmantošanā, dažādas vides inženierijas laboratorijas, kā arī pārrunātas universitātes starptautiskās sadarbības aktivitātes. Ārpus universitātes pārstāves devās iepazīt atkritumu šķirošanas norisi vietējās pašvaldībās un kopienās.

Lilita Ābele atzīst: “Manuprāt interesantākais, ko varam mācīties no TEC, bija atsevišķi ierīkota cieto atkritumu šķirošanas vieta, kurā katram studentam jānostrādā zināms stundu skaits, pāršķirojot stiklu, plastmasu atbilstoši krāsai, atdalot dažādas krāsas un biezuma papīru u.c., kā arī kompostēšanas iekārta, kas diennakts laikā pārvērš ēdnīcu bioloģiski sadalāmos atkritumus par vērtīgu barības piedevu vistām un liellopiem. Tā kā TEC ir arī liellopu ferma un vistu turēšanas vieta, tas nodrošina praktisku aprites ekonomikas piemēru. Zināms stundu skaits studentiem jāpavada attīstot savas sociālās prasmes – jādodas pie vietējās kopienas un jāpārrunā aktuālās atkritumu apsaimniekošanas problēmas. Jāuzklausa, jāatrod risinājumi sasāpējušām problēmām gan apsaimniekošanas, gan tehniskos jautājumos. Bija patīkami redzēt, ka studenti ir aktīvi un ieinteresēti vides jautājumu risināšanā, iesaistījās diskusijās, uzdodot nopietnus jautājumus.”

Sintija Bruže dalās iespaidos: “Mani patīkami pārsteidza, cik ļoti atbildīgi un mērķtiecīgi universitāte attiecas pret vides ilgtspējas jautājumiem gan universitātē, gan kopumā visā valstī, praktiski izglītojot sabiedrību un cieši sadarbojoties ar vietējām pašvaldībām, valsts institūcijām un sabiedrības kopienām. Šī universitāte apliecina augstu studiju kvalitāti un pētniecību, un esam gandarīti, ka varam kopīgi sadarboties šīs Erasmus+ apmaiņas ietvaros, apmainoties pieredzē un pārņemot labo praksi, iepazīstot dažādu vides tehnoloģiju pielietojumu atšķirīgos vides apstākļos. Esam priecīgi, ka vienai no šīs universitātes studentēm būs iespēja studēt apmaiņā vienu studiju semestri Liepājas Universitātē profesionālajā maģistra studiju programmā “Ekotehnoloģijas” no 2024. gada februāra.

Pārrunājot universitāšu sadarbību, puses vienojās sadarboties ekotehnoloģiju jomā, pētot bezpapīra pārvaldību abās pašvaldībās, viesojoties ar vieslekcijām un veidojot turpmāku studiju apmaiņu starp abām augstskolām.