Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 10.11.2023 10:06

LiepU doktorantes praksi iziet Kvazulu-Natāla universitātē Dienvidāfrikā

Liepājas Universitātes doktora studiju programmas “Izglītības zinātnes” doktorantes Rima Rieksta un Baiba Blomniece-Jurāne oktobrī trīs nedēļas pavadīja Dienvidāfikas Republikā Kvazulu-Natāla universitātē, kurā doktorantēm bija iespēja iziet praksi Erasmus+ programmas apmaiņas ietvaros. Šādu iespēju piedāvāja Ārzemju sakaru daļas speciālistes un doktorantes to ar prieku izmantoja.

Rima Rieksta stāsta par gūto pieredzi: “Strādājām katra savā skolā – Baiba bija sākumskolā, es – vidusskolā un meklējām atbildes uz jautājumiem savam promocijas darba pētījumam. Mans pētījums ir par tēmu “Skolotāju sadarbība starpdisciplinārā jomā”. Ļoti daudz šajā praksē ieguvu kā skolotāja (Rima Rieksta strādā Priekulē par matemātikas skolotāju). Sapratu, ka mums ir pietiekami daudz atšķirīgā, bet ir arī kopīgas problēmas, piemēram, skolēnu motivācija. Manas prakses skolā klases bija sadalītas pa līmeņiem, atbilstoši bija piemeklēti arī skolotāji. Ja ir jāstrādā ar bērniem, kam ir augstas zināšanas, vajag zinošus skolotājus. Atšķiras arī klašu nodrošinājums pa līmeņiem. Biju arī stundās pie speciālās klases, kurā ir bērni ar mācīšanās grūtībām, kā arī, piemēram, sportisti, kas sporta dēļ ir spiesti kavēt stundas var klasei pievienoties. Ar 16 skolēniem strādā skolotājs un divi skolotāja palīgi. Šo darbu varēju mēģināt arī es. Starp citu, bērni lepojas, ka ir šajā klasē, jo viņiem tiek pievērsta īpaša uzmanība un uz kļūdām tiek norādīts uzreiz un skolēns mēģina tās labot.

Tā kā mans pētījums ir par skolotāju sadarbību, secināju, ka Dienvidāfrikas Republikas skolās tas nav populāri. Tāpēc varēju stāstīt par savu pētījumu.”

Liepājas Universitātes doktorante Rima Rieksta atzīst, ka tik vērtīgu pieredzi noteikti izmantotu vēl kādu reizi, prakse ir palīdzējusi uzlabot angļu valodas prasmes. Jautāta par iespaidiem, kas radās, apmeklējot tik tālu zemi, doktorante saka: “Pārsteidza milzīgie kontrasti starp pilsētām ar augstceltnēm un parkiem un nabadzīgajiem rajoniem, tika lauzti mani stereotipi par Āfriku un pats galvenais – sirsnīgie, atvērtie cilvēki, kas bija gatavi par mums rūpēties, sargāt, rādīt savu valsti. Tikām lutinātas!”

Rima Rieksta un Baiba Blomniece-Jurāne sadarbību turpinās arī Latvijā. Baiba praksē darbojās ar līdzsvara dēli “Barboleta”, ar kura palīdzību ar labiem rezultātiem mācīja reizrēķinu. Abām doktorantēm ir plāni uz sadarbību –  Rimai kā skolotājai un Baibai kā speciālajam pedagogam.