Jaunumi:

Atpakaļ
Alīna Feodorova, 02.06.2022 09:41

LiepU studentes iespaidi mūzikas terapijas konferencēs Helsinkos

Esot Liepājas Universitātes otrā kursa mūzikas terapijas maģistrantūras studentei, nolēmu klātienē apmeklēt 1. Starptautisko bērnu mūzikas terapijas konferenci (no 26. aprīļa līdz 27. aprīlim) un 10. Ziemeļvalstu mūzikas terapijas konferenci (no 28. aprīļa līdz 30. aprīlim). Abas konferences notika Helsinkos, un abas secīgi viena pēc otras norisinājās vienā ēkā. Tā kā pandēmijas ierobežojumi ir skāruši pasauli, es nolēmu izmantot iespēju un devos dzīvē uz Helsinkiem, lai redzētu, dzirdētu un satiktu zinātniekus reālajā dzīvē, kamēr pašreizējā veselības situācija to ļāva. Mana pieredze Helsinkos patiešām bija dzīvi mainoša.

Mana zinātkāre un interese par mūzikas terapiju ir bijusi lielākā motivācija dzirdēt pēc iespējas vairāk runātāju. Biju patiesi pārsteigta satikt dažus leģendārus ārstus un zinātniekus, kuru darbus iepriekš esmu lasījusi grāmatās un zinātniskos žurnālos. Uz skatus uzstājās runātāji no dažādām valstīm, t.sk. no Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas, Vācijas, Austrijas, ASV un daudzām citām valstīm. Prezentētās tēmas iekļāva gan klīniskos pētījumus, gan arī sociālos, psiholoģiskos, izglītības, kognitīvos mūzikas terapijas aspektus, kā  arī terapijas ietekmi  uz priekšlaikus dzimušajiem bērniem un viņu aprūpētājiem. Es biju ļoti patīkami pārsteigta par Dr. rer. medic. B. Frīderike Haselbeka tēmu: "Jaunākie mūzikas terapijas uzlabojumi priekšlaicīgi dzimušu zīdaiņu neiroloģiskā attīstībā, dziedāšanas nozīmi dzirdes un prefrontālajā garozā, un dzimuma atšķirībām." Mūzikas terapijas pioniere - profesore Dr. Karīna Šūmahere runāja par “Mūziku un starppersonu attiecību attīstību agrā bērnībā” un prezentēja daudz praktisku piemēru no savas personīgās prakses. Viņas prezentācijas bija ļoti intīma un personiska, un, pats galvenais, varējām piedzīvot viņas klātbūtni dzīvē, uzdodot jautājumus un pārrunājot tēmu dziļāk arī pēc prezentācijas.

Pirmā konference noslēdzās ar apbrīnojamo Lansi-Uusima Mūzikas institūta simfonisko orķestri, kas izpildīja Ilana Sanfi komponēto un vadīto mūzikas un attēlu ceļojumu ar nosaukumu “Maģiskais gaisa balons.” Šis koncerts vienlaikus mainīja atmosfēru un noveda pie otrās konferences ar ievadrunām. Šī koncerta noslēgumā 10. Ziemeļvalstu mūzikas terapijas konference tika pasludināta par atklātu.

Otrā konference tika organizēta ļoti līdzīgi kā pirmā: bija viena galvenā simpozija zāle, kurā notika rīta diskusijas, kas veda uz vēl dažām konferenču zālēm ar dažādiem semināriem, lekcijām un dažādām prezentācijām, katrā blokā bija savi tēmu virzieni. Vienā vietā bija vairāk meistarklases, taču cituviet – vairāk zinātniskas prezentācijas. Arī šajā konferencē daudzas tēmas iekļāva pētniecību par bērniem pediatrijā, pusaudžiem un pieaugušajiem. Daudzi referāti tika prezentēti par tādām tēmām, kā mūzikas terapija un smadzeņu traumu rehabilitācija, psihoterapija, fiziski un garīgi traucējumi, autisma spektrs, bezmiegs, demence un daudz dziļākas diskusijas pēc prezentācijām, kā arī daudzas citas tēmas. Terapeita autentiskums kā tēma tika aktualizēta, pēc kuras notika liela diskusija par tās nozīmi mūzikas terapijas darbā. Konferences laikā tika prezentētas dažas grāmatas un jaunākās tehnoloģiju lietotnes, kā piem.: NeuroPlayMusic, Satuseina Project un Feel&Play. Šīs aplikācijas tika prezentētas kā palīglīdzeklis skaņu, ritma pielāgošanai un moderno tehnoloģiju izmantošanai radošuma paplašināšanai gan terapeitam, gan klientam.

Visbeidzot, līdzās prezentācijām neformālās tikšanās un koncerti tika organizētas arī Rātsnamā, kā arī pašā konferences ēkā. Organizētāji bija parūpējušies, lai visi dalībnieki vienmēr justos gaidīti un vēl svarīgāk – socializētos. Lieliska ēdināšana tika nodrošināta uz vietas īsās vai garākās pauzēs, kā arī svaigas uzkodas un kafija vienmēr bija pieejamas jebkurā laikā konferenču laikā.

Abās konferencēs esmu ieguvusi tik daudz, ka man būs nepieciešami daži mēneši, lai apstrādātu saņemto informāciju. Man bija patiess gods tikties un runāt ar skolotājiem, pasaules mūzikas terapijas pamatlicējiem un viņu tiešajiem skolniekiem. Es darīšu visu iespējamo, lai turpmākajā darbā atsauktos uz pētījumiem, kurus dzirdēju.