Jaunumi:

Atpakaļ
04.12.2013 00:00

LiepU norisināsies konkurss skolu jauniešiem ”Jaunais Kultūras kanons (1991-2013)”

Lai neaizmirstu par Latvijas kultūras mantojumu un mākslas vērtībām, nacionālo identitāti un sabiedrības kolektīvo atmiņu, Latvijas vispārizglītojošo skolu 10. – 12. klašu skolēni, kā arī mākslas un mūzikas skolu vecāko kursu skolēni tiek aicināti piedalīties konkursā par Latvijas kultūras kanonu. Šī gada konkursa moto – ”Jaunais Kultūras kanons (1991-2013)” (konkursa nolikumu skatīt ŠEIT).


Konkursa mērķis - pievērst skolēnu uzmanību kultūras un mākslas vērtību jaunrades aktuālajiem procesiem mūsdienu Latvijā. Konkursa dalībniekiem būs iespēja veidot savu Kultūras kanonu no tām vērtībām, kuras ir radītas laika posmā no 1991. līdz 2013. gadam, kā arī argumentēt šo vērtību kanonizēšanas nepieciešamību. 


Konkursa ietvaros tiks uzzināts jauniešu viedokli par to, vai Latvijas sabiedrībai ir nepieciešams Kultūras kanons, kādi ir iespējamie kanona mērķi, kādam tam jābūt, kas ir vai nav kanonizējams, kāda ir kanona saikne ar aktuālajiem kultūras procesiem (piemēram, projektu "Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta" utml.)? Konkurss tiek uzskatīts arī par kulturoloģijas un citu humanitāro un sociālo zinātņu mācību priekšmetu popularizēšanas instrumentu.     

           

Konkurss notiek divās kārtās:

1. Pirmā kārta (reģionālā) – Liepājā, Liepājas Universitātē, 2014. gada 14. janvārī, kurā aicināti piedalīties Kurzemes reģiona vispārizglītojošo skolu 10. – 12. klašu skolēni. Izglītības iestādē izveido komandu, trīs skolēnu sastāvā. Izpilda pieteikuma formu (konkursa pieteikumu skatīt ŠEIT) un nosūta uz e-pastu: zpc@lka.edu.lv līdz 9.12.2013.

 

2. Otrajā kārtā (finālā) – Rīgā, Latvijas Kultūras akadēmijā (Dzirnavu ielā 46, Zirgu pastā) 2014. gada 7. februārī, tiks aicināti piedalīties pirmās kārtas izvirzītās 2 labākās komandas no katra reģiona.  Konkursa komisija noteiks 2. kārtas fināla uzvarētājus (1.- 3.vieta) pēc iegūto punktu skaita. Konkursa 1.- 3. vietu ieguvēji saņems diplomus un Latvijas Kultūras akadēmijas un Latvijas Kultūras ministrijas speciālbalvas. Visi konkursa dalībnieki saņems apliecinājumu par dalību konkursa finālā.


Reģionālās un fināla kārtas uzdevumi atšķirsies, tos izstrādājuši konkursa organizatori, bet finālā  uzdevumu izpildi vērtēs sabiedrībā atzītas kultūras nozares autoritātes: Māra Lāce, Ilmārs Latkovskis, Pauls Raudseps, Raimonds Briedis, Diāna Čivle u.c.   


Abu kārtu konkursa norise un rezultāti tiks publiskoti medijos un sociālajos tīklos.

 

Jauniešu sagatavošanā konkursam ļoti liela nozīme ir skolotāju atbalstam.

Konkurss ne tikai aktualizē diskusiju par nacionālo kultūras mantojumu, bet arī veicina skolēnu pilsonisko līdzdalību Latvijas kultūrtelpas veidošanā, pievērš uzmanību mūsu sabiedrības kultūras procesu un vērtību daudzveidībai, sabiedrības grupu vērtību sistēmu atšķirībām un kultūras nozīmei Latvijas sabiedrības attīstībā kopumā.

 

Konkursa iniciatori un organizatori ir Latvijas Kultūras akadēmija un Socioloģijas un kultūrizglītības asociācija, pirmās kārtas organizācija sadarbībā ar Liepājas Universitātes Socioloģisko pētījumu centru.

Konkursu finansiāli atbalsta LR Kultūras ministrija, bet informatīvi - Valsts Izglītības satura centrs.

 

 

Konkursa koordinators

Latvijas Kultūras akadēmija

e-pasts: zpc@lka.edu.lv

projekta koordinatore – Agnese Hermane

tālr. 29296861, agnese.hermane@lka.edu.lv

projekta vadītāja -  LKA pārstāve Anda Laķe

tālr. 29411108

Informācija par konkursu pieejama Latvijas Kultūras akadēmijas mājas lapā http://www.lka.edu.lv un

Valsts izglītības satura centra (VISC) mājas lapāhttp://www.visc.gov.lv

Latvijas Republikas Kultūras ministrijas mājas lāpā http://www.km.gov.lv

Konkursa projekta vadītājs Liepājā:

Arturs Medveckis, Liepājas Universitātes Socioloģisko pētījuma centra vadītājs,

LiepU administratīvais direktors,

e-pasts: arturs.medveckis@liepu.lv

tālr. 29484001

Koordinatore Liepājā: Liene Romaņuka, Liepājas Universitātes

Socioloģisko pētījumu centra zinātniskā asistente,

e-pasts: spc@liepu.lv

tālr. 28377885