Jaunumi:

Atpakaļ
Gunta Dejus, 30.11.2023 17:00

Audzis Liepājas Universitātes jauno zinātnieku skaits

2023. gada 30. novembrī Liepājas Universitātes Valodniecības un literatūrzinātnes promocijas padomē notika divu Eiropas Sociālā fonda projektā „Liepājas Universitātes personāla akadēmiskā karjera: kvalitāte un ilgtspēja doktora studijās” (Nr. 8.2.2.0/20/I/007) izstrādāto promocijas darbu aizstāvēšana.

Agata Babina aizstāvēja pētījumu „Spāņu valodas apguve Latvijā: mikrostāstu potenciāls tekstpratības un gramatiskās kompetences attīstībai” (zinātniskā vadītāja – profesore Dr. paed. Diāna Laiveniece). Darba recenzenti uzsvēra pētījuma novitātes: latviešu un spāņu valodas sastatījumu, grāda pretendentes izstrādāto pieeju spāņu daiļliteratūras tekstu izmantošanai valodas apguvē. Pētījums ir labs pienesums ne tikai spāņu valodas mācību programmu un mācību līdzekļu veidotājiem, bet arī citu valodu skolotājiem mācību satura un metodikas jautājumu risināšanā.

Elīna Peina aizstāvēja promocijas darbu „Mūsdienu terminogrāfijas teorētiska un pragmatiska analīze” (zinātniskā vadītāja – asociētā profesore Dr. philol. Anita Helviga). Īpaši tika izcelta grāda pretendentes apņēmība pievērsties veselas jomas – mūsdienu latviešu terminogrāfijas – vispārīgai un tajā pašā laikā detalizētai analīzei. Promocijas darbā izstrādātie ieteikumi terminu vārdnīcu veidotājiem noder ne tikai nozares speciālistiem, bet arī izglītības un valodas politikas veidotājiem.

Abām grāda pretendentēm vienbalsīgi tika piešķirts zinātnes doktora grāds (Ph. D.) humanitārajās un mākslas zinātnēs.

Abas jaunās zinātnieces atzinīgi novērtēja projekta sniegto atbalstu, kas palīdzēja segt izdevumus par zinātnisko publikāciju izstrādi, publicēšanu starptautiski recenzētos zinātniskajos izdevumos, kā arī piedalīties starptautiskajās konferencēs, lai prezentētu savu veikumu, satiktos ar citiem pētniekiem un radītu idejas nākotnes pētniecības projektiem. Projekts motivēja pētījumu novest līdz sekmīgai aizstāvēšanai.