Jaunumi:

Atpakaļ
Ieva Maisiņa, 24.11.2023 16:22

Konference „Vārds un tā pētīšanas aspekti” aizvadīta jau 28 reizi

Divas dienas, 23. un 24. novembrī, Liepājas Universitātē notika 28. starptautiskā zinātniskā konference “Vārds un tā pētīšanas aspekti”, kurā piedalās nozares pētnieki un Liepājas Universitātes studenti. Plenārsēdē klātesošos sveica Liepājas Universitātes rektore Dace Medne: “Vārds visās nozarēs ir būtiska vienība. Vārdam ir ļoti liela vieta cilvēka dzīvē dažādos aspektos, ar vārdu var pacelt un var arī gremdēt, tādēļ jūsu pienesums šodienas konferencē ir būtisks, lai visus mūs paceltu tālāk skaistā lidojumā.”

Ar priekšlasījumiem plenārsēdē uzstājās LR Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Vineta Ernstsone par tēmu “Valsts valodas politikas plānošana valodas noturības aspektā”, Liepājas Universitātes profesore Dace Markus “No izloksnes līdz dialektu atlantam. Vai arī otrādi?” un Latvijas Universitātes LaVI Zinātniskās padomes locekle Anna Vulāne “Kara un miera krāsas Aleksandra Grīna romānā „Dvēseļu putenis””.

Pētnieku darbs notika divās paralēlās sekcijās, kurās divu dienu laikā tika nolasīti vairāk nekā trīsdesmit pieci referāti, kā, piemēram Nikole Nau  (Nicole Nau) runāja par valodas daudzveidību kā izaicinājumu leksikogrāfijā, minot latgaliešu tezauru. Šī gada konferences dalībnieki bija ne tikai no Latvijas, bet arī no Lietuvas un Polijas. Konferences starptautiskās zinātniskās komitejas priekšsēdētāja Ieva Ozola izteica prieku par konferences tik dažādajiem aspektiem valodas un vārda pētījumos. Konferences plenārsēdē tika atklāts krājums “Vārds un tā pētīšanas aspekti” 27. laidiens.