Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 08.08.2023 14:17

Valdība ir lēmusi par Liepājas Universitātes pievienošanu RTU

8. augustā Latvijas Ministru kabinets izskatīja jautājumu “Par Liepājas Universitātes reorganizāciju”, kas paredz ar 2024. gada 1.martu reorganizēt Liepājas Universitāti, pievienojot to Rīgas Tehniskajai universitātei atsevišķas struktūrvienības statusā, lai nodrošinātu Liepājas Universitātē bakalaura, maģistra un doktora līmeņa studijas, pētniecību, pieejamo resursu koplietošanu un optimizāciju augstākās izglītības sistēmā, saglabājot nosaukumu, turpinot un attīstot pētniecības izcilību Liepājas Universitātes stratēģiskās specializācijas jomās: inženierzinātnes un tehnoloģijas; sociālās zinātnes; humanitārās un mākslas zinātnes.

Izglītības un zinātnes ministrija viena mēneša laikā pēc šā rīkojuma stāšanās spēkā izveido Liepājas Universitātes reorganizācijas komisiju, iekļaujot tajā Izglītības un zinātnes ministrijas, Liepājas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Liepājas Universitātes studentu pašpārvaldes un Rīgas Tehniskās universitātes studējošo pašpārvaldes pārstāvjus, kā arī Liepājas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes arodorganizāciju pārstāvjus.

Īstenošanas noteikumos Liepājas Universitātes reorganizācijai, pievienojot to Rīgas Tehniskajai universitātei, tiek paredzēti  ne mazāk kā 10 871 594 eiro.

Liepājas Universitātes rektore Dace Medne atbalsta valdības lēmumu: “Vienmēr vienošanās par kopīgu mērķi, kā arī komandas varējumu apvienošana gan dod tūlītēju rezultātu, gan kalpo par attīstības orientieri perspektīvu uzdevumu īstenošanā. Konsolidācija sekmēs universitātes visu darbības jomu efektivitāti: piedāvās iespēju koplietot administratīvos un citus resursus, dos iespēju piesaistīt studējošos, tostarp no ārvalstīm, dos iespēju izmantot Atveseļošanās fonda finansējumu. Tāpēc konsolidācijai ir attīstības perspektīva un jaunas iespējas, kas ļaus virzīties uz sasniegumiem, gan nodrošinot studiju procesa ilgtspēju, gan veicinot zinātniskās darbības jaudu, kas būs būtisks ieguldījums studiju rezultātu ilgtspējā. Proti, konsolidācija ļaus iet kopsolī ar aktuālajām mācīšanās un mācīšanas tendencēm: pierādījumos balstītas mācīšanās un mācīšanas veicināšanu, universālā mācību dizaina īstenošanu, digitālo prasmju pilnveides sekmēšanu studiju programmās, kā arī docētāju pedagoģiskās kompetences spēcināšanu. Tāpēc ieguvēji būs gan mācībspēki, gan studējošie, gan darba devēji.

Man ir stingra pārliecība, ka arī turpmāk Liepājas Universitāte varēs īstenot profesionāli veidoto, unikālo izglītības modeli un nodrošināt izglītības, sociālā darba, humanitāro, inženierzinātņu, mākslas un uzņēmējdarbības nozares ar profesionāli sagatavotiem speciālistiem.”