Jaunumi:

Atpakaļ
Sandra Okuņeva, 25.07.2023 13:20

Jāņa Baltvilka balvas žūrijā piedalās lektore Sandra Okuņeva

24. jūlijā Latvijas Universitātes Botāniskā dārza pasākumu telpā ”Šķūnis” atraktīvā ceremonijā tika sumināti Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureāti un nominanti – nozīmīgākie bērnu un jauniešu literatūras autori un mākslinieki, kuru darbi izdoti Latvijā 2022. gadā. Starptautiskās laureātes titulu saņēma lietuviešu rakstniece Igne Zarambaite par garstāstu "Melndzelmji" un tā tulkotāja Dace Meiere, balvu latviešu bērnu oriģinālliteratūrā saņēma dzejnieks Žebers par dzejoļu krājumu "Ejas un asakas", par labāko bērnu grāmatu ilustratoru tika atzīts Ernests Kļaviņš, bet par attēlstāstu "Sunāns breiveibā" debijas balvu saņēma Laura Melne. LSM lasītāju atzinību ieguva Aija Lisovska par grāmatu "Dullā diena Dundurzālē". 

Šogad Jāņa Baltvilka balvas žūrijā strādāja arī Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes lektore, studiju programmas “Baltu filoloģija, kultūra un komunikācija” direktore Sandra Okuņeva, kurai bija arī uzticēts pasniegt žūrijas speciālo balvu skaitāmpantu un ķircināmpantu krājuma "En den dīno šoko loko tīno" radošajai komandai – par latviešu bērnu folkloras krāšņu un iedvesmojošu restartu un radošu  izziņu  veicinošas grāmatas radīšanu.

“Ir pacilājošas emocijas, kuras radījusi gan krāšņā un pievilcīgā balvu pasniegšanas ceremonija, gan sirsnīgās sarunas ar nominantiem un laureātiem, gan labi padarīta darba sajūta un apziņa, ka mans veikums ir daļa no mūsu valsts kultūras nozīmīga procesa. Darbs žūrijā, nenoliedzami, ir komplicēts un atbildīgs, bet arī radošs un iedvesmojošs, jo bagātina ne tikai manu lasītājas, bet arī literatūrzinātnieces un pasniedzējas pieredzi, kurā varēšu dalīties ikdienas darbā, strādājot ar studentiem. Jauki bija arī redzēt, ka lasītāju balsojuma uzvarētāju paziņoja LiepU programmas “Rakstniecības studijas ” absolvente, LSM kultūras redaktore Liene Millere,” uz žūrijas darbu un balvu pasniegšanas pasākumu atskatās Sandra Okuņeva.

Par balvu un žūrijas darbu

Ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka vārdā nosauktās valsts nozīmes balvas pasniegšana bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā notiek katru gadu 24. jūlijā, rakstnieka dzimšanas dienā, tas ir lielākais valsts apbalvojums bērnu un jauniešu literatūrā, un tās  profesionāls izvērtējums kopš 2005. gada. Balvas uzdevums ir veicināt bērnu literatūras attīstību Latvijā, tās starptautisko atpazīstamību, kā arī stiprināt grāmatu lasīšanas tradīcijas sabiedrībā.

Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas žūrijas darbu un svētku pasākumu organizē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, Starptautisko Rakstnieku un tulkotāju māju, AS “Latvijas valsts meži”, Rīgas domi un Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB).

2023. gada balvas žūrijā darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Sandra Okuņeva, mākslas pētniece Līna Birzaka-Priekule, mākslinieks Roberts Koļcovs, kā arī sabiedrības pārstāvji Māris Pavlovs no Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas bibliotēkas un jauniešu studijas "Kāpnes" vadītājs Gusts Ābele. Žūrija izvērtēja 46 grāmatu literāros tekstus un 19 izdevumu ilustrācijas.

Laureāti saņem mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu – porcelāna "Baltā Vilka" laiviņu – un naudas prēmiju, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī.  

https://www.lsm.lv/raksts/kultura/literatura/24.07.2023-baltvilka-balvu-sanem-dzejnieks-zebers-un-ilustrators-ernests-klavins.a517571/?utm_source=lsm&utm_medium=theme&utm_campaign=theme