Jaunumi:

Atpakaļ
Anna Priedola, 11.07.2023 11:09

Jauno mediju mākslas performanču un radošo darbnīcu programma “Retrospektroskopija” Liepājas muzejā

Interesenti aicināti apmeklēt audiovizuālu performanču un radošo darbnīcu programmu, kā arī ekskursiju kuratora vadībā jauno mediju mākslas izstādē “Retrospektropija” Liepājas muzejā. Izstādē aplūkojami 15 jauno mediju mākslas darbi, ko veidojuši studiju Liepājas Universitātes studiju programmas “Jauno mediju māksla” absolventi, šobrīd atpazīstami mākslinieki. Radošajās darbnīcās apmeklētāji varēs izmēģināt daudzveidīgās mākslinieku prakses un pieejas mediētā pasaules tvērumā, apgūstot gan vienkāršu 3D veidošanu virtuālajā realitātē, gan dziļās klausīšanās un skaņas ieraksta pamatus, kā arī videi draudzīgu krāsvielu iegūšanu no pārtikā lietojamiem materiāliem, apgūstot ilgtspējīgas mākslas principus, kas ir Liepājas Universitātes studiju virziena “Māksla” pētniecības interešu lokā. Savukārt performancē “AV ritmi” varēs novērot aizraujošas fotoakustikas principa demonstrācijas, iepazīstot sen aizmirstas tehnoloģijas.

Izstāde “Retrospektropija” aplūkojama līdz 30. jūlijam Liepājas muzeja darba laikā.

Programma:

13. jūlijā pl.17.00–18.00

PAULA VĪTOLA “AV RITMI”

demonstrācija un performance

Māksliniece Paula Vītola savā radošajā darbībā jau kopš 2015. gada pēta unikālu fenomenu – fotoakustisko efektu un tā māksliniecisko potenciālu. Fotoakustiskais efekts ir process, ar kura palīdzību gaisma tiek pārvērsta skaņas signālā. 13. jūlijā izstādes “Retrospektropija” telpās Liepājas muzejā māksliniece sniegs audiovizuālu performanci un iesaistīs apmekētājus maņu un tehnoloģiju eksperimentā, izmantojot unikālu instrumentu – fotoakustiska sintezatora prototipu. Apmeklētājiem būs iespēja iepazīt mākslinieces pētījumu gaismas skaņu pasaulē, uzzināt instrumenta darbības principus un izmēģināt to, kā arī no jauna skatu punkta iepazīt, kā darbojas mūsu maņas un kā savā starpā saistīta skaņa, gaisma un citi signāli.

16. jūlijā pl. 12.00–15.00

Radošo darbnīcu un ekskursiju programma:

  • pl.12.00, pl.13.00 un pl.14.00

PAPLAŠINĀTĀS KLAUSĪŠANĀS DARBNĪCA*

Dzīvojot trokšņainā pilsētvidē, cilvēka smadzenes pielāgojas un apgūst veidus, kā nedzirdēt apkārt notiekošo, kā no apziņas izslēgt traucējošas skaņas – automašīnu, ceļu remonta, dažādu ierīču izplatītās skaņas un signālus. Skaņas māksliniece Krista Dintere aicinās darbnīcas dalībniekus atvērt savu apziņu apkārt esošās vides skaņu sadzirdēšanai un izbaudīšanai gan nepastarpināti ar savām maņām, apgūstot dziļās klausīšanās tehnikas, gan pastiprinot vājākos skaņas avotus, kā piemēram, kukaiņu spārnu vēzienus, ar ieraksta tehnoloģiju palīdzību, darbnīcas rezultātā izveidojot jautru, kopīgu skaņas etīdi.

  • pl.12.00; pl.12.30; pl.13.00; pl.13.30; pl.14.00; pl.14.30

VIRTUĀLĀS REALITĀTES (VR) VEIDOŠANAS DARBNĪCA*

Radošajā darbnīcā būs iespēja izmēģināt vienkāršāko 3D modelēšanas veidu – 3D skulptēšanu – gūstot ieskatu virtuālās realitātes konstruēšanas darbā un izjūtot, kā būtu gleznot trīsdimensiju pasaulē. Darbnīcu vadīs papildinātās realitātes (AR) lietotnes ART+ izstrādātāji. Vairāk informācijas par lietotni mājas lapā https://artplus.app/

  • pl.12.00–15.00

EKOKRĀSOŠANAS DARBNĪCA

Māksliniece Maija Demitere ilgstoši ir pievērsusies ilgtspējīgu materiālu un ikdienas prakšu izpētei un attīstīšanai, lai pēc iespējas mazinātu savu ekoloģisko ietekmi uz apkārtējo vidi, kas viņai ir tik ļoti svarīga. “Ekokrāsošanas darbnīcā” viņa dalīsies ar savām zināšanām par ekoloģiski nekaitīgu krāsvielu veidošanu no pārtikā lietojamiem produktiem, un aicinās dalībniekus tās arī izmēģināt, gleznojot uz audekla un veidojot karogus dabas daudzveidības svinēšanai. Visi materiāli būs nodrošināti bez maksas.

  • pl.12.00, pl.13.00 un pl.14.00

EKSKURSIJA IZSTĀDĒ “RETROSPEKTROPIJA” KOPĀ AR KURATORI

Kopš 2007. gada, kad studijas Jauno mediju mākslā Liepājā uzsāka 1. kurss, ir pagājuši 15 gadi, un jauno mediju mākslinieku kopiena ir izaugusi visnotaļ liela, un tikpat plašs ir arī to tehniskās specializācijas un tematisko interešu loks – no video līdz skaņas mākslai un eksperimentiem paplašinātajā un virtuālajā realitātē, izaicinot gan skatītāju uztveres mehānismu, gan tehnoloģiju veiktspēju.

Jaunie mākslinieki, kuru darbi aplūkojami izstādē, savu radošo darbību izvērsuši dažādās Eiropas un Latvijas pilsētās, bet viņi ir saglabājuši saikni ar Liepāju – gan identitātes, gan aktīvas radošās darbības ziņā.  Taču attālums vēl vairāk izceļ kontrastējošās identitāšu ainavas un trauslās saites, kas cilvēku piesaista kādai vietai – atmiņas un tehnoloģiski ierobežotos saziņas veidus. Ikviena attālinātā komunikācijas forma ir pastarpināta, kāda materiāla – kaut vai gaisa – mediēta. Ikviens medijs ietver sevī troksni, un ierakstītā realitāte nekad nav precīza. 

Izstādes dalībnieki, mākslinieki, savos darbos atskatās uz pagātnes ierakstiem, tver un skatītājam atklāj tajos radušos mītus un valdzinošos fantasmagoriskos tēlus, liekot pievērst uzmanību tam, ka un kā šie esošā ieraksti – jo sevišķi mūsdienās aktuālās mašīnmācīšanās īpatnību dēļ – formē mūsu nākotni gan vietējā, gan globālā, gan individuālā un kopienas mērogā.

 

Izstādes, performances un radošo darbnīcu norisi organizē biedrība ASTE. Art, Science, Technology, Education, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija un Liepājas muzejs. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.