Jaunumi:

Atpakaļ
Sintija Bruže, 28.06.2023 15:19

LiepU norisinās starptautisks interaktīvs seminārs par mācību vērtēšanu un uzraudzību tiešsaistē

27. jūnijā Liepājas Universitātē (LiepU) klātienē un tiešsaistē norisinājās starptautisks interaktīvs seminārs “Nākotnes gudrā izglītība: Vērtēšana un uzraudzība tiešsaistē” (“Smart Future of Education: Online Assessment and Proctoring”), kura mērķis bija dalīties ar Erasmus+ stratēģiskajā partnerības projektā “Tiešsaistes uzraudzības vadītājs – tālākizglītības programma digitālās transformācijas atbalstam augstākās izglītības iestādēs” (PROWIDE) iegūtajiem rezultātiem. Šis pēc kārtas ir otrais šāda veida rezultātu izplatīšanas pasākums, kas tiek rīkots katrā no projektā iesaistītajām partnervalstīm, iepriekšējais seminārs norisinājās Anadolu Universitātē Turcijā.

Seminārā kopumā piedalījās 40 dalībnieki no dažādām augstākās izglītības iestādēm, mūžizglītības un karjeras centriem, vispārizglītojošām un profesionālām skolām, IT un programmatūras izstrādes uzņēmumiem, kuri nodrošina  tālmācības pakalpojumu savās institūcijās. Semināra laikā LiepU Starptautisko attiecību daļas speciālists starptautiskās sadarbības jautājumos Patriks Morevs, kurš bija viens no projekta ekspertiem Latvijā, iepazīstināja ar projekta aktualitātes nepieciešamību, projekta norises gaitu un efektīvu vērtēšanu tiešsaistē; Vācijā esošās programmatūras uzņēmuma “Proctorio GmbH” vadītājs Tomass Fetšs (Thomas Fetsch) sniedza ieskatu par praksi un ieguvumiem, izmantojot tiešsaistes uzraudzību izglītībā; profesors, Dr. Sengizs Hakans Aidins (Cengiz Hakan Aydin) no Anadolu Universitātes Turcijā dalījās pieredzē par savas universitātes praktisko pieredzi projekta īstenošanā, savukārt Latvijas Universitātes Ārvalstu studentu uzņemšanas speciāliste iepazīstināja ar izaicinājumiem ārvalstu studentu eksaminēšanā tiešsaistē un Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Erasmus+ programmas departamenta Sadarbības partnerību nodaļas vecākā eksperte Nelda Mikanova izstāstīja par jaunākajiem Erasmus+ stratēģiskās partnerību projektiem šajā gadā, kam sekoja turpmākas vērtīgas diskusijas. 

Ekspertu grupa no četru valstu augstskolām (Fachhochschule des Mittelstands Vācijā; Starptautiskā Telemātikas Universitāte Itālijā; Anadolu Universitāte Turcijā un Liepājas Universitāte Latvijā) kopā ar programmatūras uzņēmumu “Proctorio GmbH” no Vācijas ir izveidojusi kvalifikācijas profilu un ar to saistītu brīvpieejamu tiešsaistes apmācību programmu jaunai speciālista lomai jebkurā augstākās izglītības iestādē — “Tiešsaistes uzraudzības vadītājs”, ar kuru var apmācīt jebkuru  interesentu, kurš vēlētos apgūt šādas kvalifikācijas prasmes. Semināra mērķis bija atspoguļot projektā iegūtos rezultātus – kvalifikācijas profilu un izstrādāto apmācību programmu, tās īstenošanas moduļus, šādas kvalifikācijas nozīmi mūsdienu augstākajā izglītībā, pašreizējo praktisko pieredzi un problēmas ar kurām saskaras dažādas augstākās izglītības iestādēs, īstenojot izglītību tiešsaistē.

Projekta asistente, Starptautisko attiecību daļas vecākā referente Sintija Bruže pauž gandarījumu par semināru, sakot, ka priecēja pasākuma dalībnieku aktīvā interese par projektu, jo seminārā tiešsaistē piedalījās arī dalībnieki no tādām valstīm kā Indijas, Dienvidāfrikas, Armēnijas un citām, kuri uzdeva dažādus praktiskus jautājumus. Diskusijās pārrunātais apliecināja, ka šī tēma ir un būs aktuāla visā pasaulē, jo mācības tiešsaistē (online learning) kļūst arvien pieprasītākas un līdz ar to ir jāveicina lielāka izpratne par inovatīviem risinājumiem, kā tās efektīvi nodrošināt atbilstošā kvalitātē. Tādējādi turpināsim iepazīstināt plašāku auditoriju ar šī projekta ieguvumiem.

Vairāk informācijas par projektu PROWIDE: https://www.proctoring-manager.eu/

Foto ŠEIT.