Jaunumi:

Atpakaļ
Inga Bliska, 26.04.2023 14:46

Franču valodas pasniedzēja atgriezusies no vieslekcijām Meksikā

No 10. līdz 18. aprīlim Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes franču valodas pasniedzēja docente Inga Bliska ir nesen atgriezusies no lekciju vadīšanas vienā no lielākajām universitātēm Meksikā – Verakrusas Universitātes Halapas pilsētā. Verakrusas Universitāte (VU) jau četrus gadus ir LiepU partneruniversitāte Erasmus+ programmas ietvaros, līdz ar to pasniedzēja viesojās kā vieslektore Erasmus+ apmaiņas docēšanas mobilitātē starptautiskās kredītmobilitātes projekta ietvaros.

Pateicos par šī projekta investīciju, ka varēju dalīties pieredzē, novadot teatrālās aktivitātes no scenārija līdz mizanscēnai, ļaujot studentiem kopīgi veidot varoņa ceļojuma stāsta atmosfēru ar balss radītiem skaņu efektiem, izspēlēt to un savstarpēji dalīties gūtajos iespaidos. Ar kolēģiem vienojāmies uzsākt sadarbību, veidojot reportāžas videoformātā Starptautiskās Frankofonijas dienas ietvaros.

Pasniedzēja Inga Bliska par vizīti Verakrusas Universitātē stāsta, ka pirmais iespaids par  universitāti noteikti apliecina, ka izglītība ir valsts galvenā vērtība un sabiedrības attīstības pamats, kur arī tiek ieguldīti līdzekļi, jo Halapā izveidotā studentu pilsētiņa ar koncertzāli, bibliotēku, sporta kompleksu un parku ar apstādījumiem ļauj secināt, ka labvēlīga vide ir ļoti svarīga katra cilvēka individuālās izaugsmes motivācijai. Turklāt Halapas antropoloģijas muzeja bagātības ļauj ar apbrīnu izprast, cik tālu pētījumos atklāta acteku civilizācijas kultūra un apzināts aizvēsturiskais mantojums Verakrusas štatā pirms to pakļāva spāņu iekarotāji. Sarunās ar kolēģiem tika atklāts, ka augstskolu mācībspēki un viņu zinātniskie pētījumi ir atzinīgi un augstu novērtēti. Meksikāņu kolēģu atvērtība, laipnība, sirds siltums un viesmīlība patiesi pārsteidz, jo tikām uzņemti kā augsti viesi. Ļoti novērtēju uzņemšanu, koleģiālās un saviesīgās tikšanās, iegūtos kontaktus turpmākai sadarbībai. Ar iepazītiem kolēģiem turpinājās satikšanās arī ārpus oficiālām tikšanās reizēm pusdienu un vakariņu laikā pilsētā, nogaršojot meksikāņu kafiju un tipisko virtuvi, un ārpus tās, baudot neskartās dabas ainavas starp vulkāniem, upes ielejām, Meksikas līča piekrasti ar raksturīgo tropu klimatu, floru un faunu.

Saņemtais siltums paliks ilgi atmiņās un turpmākie plāni un vienošanās to uzturēs. Mobilitātes laikā varēju gūt unikālu pieredzi un piedzīvot kā katra cilvēka spējas, radošais potenciāls savijas vienotā stāstā.

Interviju ar pasniedzēju Verakrusas Universitātes mājaslapā var lasīt šeit: https://www.uv.mx/prensa/general/vinculacion-brinda-a-universitarios-apertura-al-mundo-inga-bliska/?fbclid=IwAR2JZMaDl0DI3x_hBRjNxxrPZ7sxvoDcjm9xw5joKIfHO30E5Ldpx-9ktxY

Foto ŠEIT.