Jaunumi:

Atpakaļ
Gunta Dejus, 24.01.2023 14:33

Zaļajā reitingā Liepājas Universitāte 422. vietā

Liepājas Universitāte zaļās politikas un ilgtspējas reitingā «GreenMetric World University Rankings 2022» ir pakāpusies uz 420. vietu pasaulē. Liepājas Universitāte un RTU ir vienīgās no Latvijas un Baltijas valstīm, kuras ierindojušās starp 500 zaļākajām universitātēm pasaulē.  Liepājas Universitāte ir arī vienīgā no Latvijas universitātēm, kurai 2022.gadā izdevies reitingā pakāpties - salīdzinot ar 2021. gadu, Liepājas Universitāte ir pakāpusies reitinga tabulā no 450. vietas uz 422., RTU ir zaudējusi 5 pozīcijas, bet RTA pat 114.

«GreenMetric» reitingā pasaules augstskolas sarindotas pēc to apņemšanās mazināt kaitīgo ietekmi uz vidi. Augstskolu rīcības atbilstība zaļajiem principiem izvērtēta sešos kritērijos – kopējā infrastruktūra, energoefektivitātes un klimata pārmaiņu mazinošas aktivitātes, atkritumu apsaimniekošana, ūdens resursu efektīva izmantošana, transporta infrastruktūra un vides izglītība un zinātne. 

Visaugstākos rezultātus LiepU sasniegusi energoefektivitātes un klimata pārmaiņu mazinošās aktivitātēs, atkritumu apsaimniekošanas un transporta infrastruktūras kategorijās. 

Augstu novērtēts ir arī studentu un mācībspēku aktivitātes un ieguldījums vides izglītībā un zinātnē – katrā fakultātē ikdienā un pētniecības darbos tiek domāts par vides ilgtspēju. Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes studenti īpaši aktīvi darbojas projektos, kas pēta klimata pārmaiņas, aprites ekonomiku, piedalās hakatonos un konferencēs. Vides jautājumiem pievēršas arī Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte, darbojoties mākslas un vides izglītības projektos.

2022.gadā no Latvijas reitingā ir iekļuvusi Rīgas Tehniskā Universitāte 55. vietā un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija 878. vietā. Reitinga pirmajā vietā ierindojas Vāgeningenas Universitāte un pētniecības centrs Nīderlandē, otrajā – Nottingenas Trent Universitāte, bet trešajā  – Notingemas Universitāte, abas – Apvienotajā Karalistē. Pavisam reitingā 2022.gadā tika vērtētas 1050 universitātes.