Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 31.10.2022 09:59

LiepU pētniece Vēsma Lēvalde veido izstādi “Liepājas operai – 100”

Koncertzālē “Lielais dzintars” ir atklāta izstāde “Liepājas operai – 100”. Liepājas Universitāte lepojas ar to, ka izstādes koncepcijas autore ir mūsu pētniece Vēsma Lēvalde, kura, strādājot kopā ar mākslinieku Kristianu Brekti, kas veidoja izstādes scenogrāfiju, ir radījusi tiltu starp mūsdienu koncertzāles atmosfēru un simts gadus seniem notikumiem operas mākslā Liepājā.

Vēsma Lēvalde stāsta: “Iecere par šādu izstādi radās jau 2019. gadā, kad, gatavojot referātu konferencei, interesējos, kāpēc opera Liepājā beidza pastāvēt. Turklāt arī manā doktora disertācijā, kurā rakstīju par režisoru Oļģeru Kroderu, pieminēju, ka Krodera pirmais iestudējums Liepājā bija Jāņa Kalniņa opera “Ugunī”. Tā kā operas tēmu biju jau aizsākusi,  zināju, ka operai Liepājā tuvojas simts. Arhīvos ir interesanti materiāli, un piedāvāju Liepājas muzejam un koncertzālei veidot izstādi. Process negāja tik viegli, kā biju iedomājusies. Tomēr izdevās aizmest tiltu no šodienas uz simts gadu senu vēsturi. Veidojot šo izstādi, pārsteidza vēriens operas vēsturē Liepājā. Tas ir Eiropas, ja ne pasaules līmenis – mūsējie aizgāja pasaulē un pasaule nāca pie mums. Liepāja paver vārtus uz pasauli. Arī šodien.”

Izstādē izmantoti materiāli no Liepājas muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma, kā arī no Liepājas teātra arhīva.