Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 20.10.2022 16:19

LiepU viesojas Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā delegācija

Liepājas Universitātē viesojās Kanādas bruņoto spēku pavēlniecības Latvijā delegācija, kuru vadīja pulkvedis Vinss Kirsteins (Vince Kirstein). Viesus uzņēma Liepājas Universitātes prorektore Māra Zeltiņa un attīstības direktors Uldis Zupa. Sarunā piedalījās arī studenti.

Vinss Kirsteins uzsvēra: “Paldies Jums kā nācijai par viesmīlību! Esam šeit, lai skaidrotu mūsu darbu. Tā kā izprotam šī brīža starptautiskā apdraudējuma līmeni, tad Latvijā ir multinacionāli bruņotie spēki, lai garantētu drošību.”

Studenti interesējās par obligātā dienesta nepieciešamību, un abas puses nonāca pie kopsaucēja, ka obligātajam militārajam dienestam ir jābūt jēgpilnam un tā ir kalpošana nācijai. Kanādas bruņoto spēku pulkvedis pauda: “Ja arī visi Latvijas iesaucamie būtu armijā, tā tomēr ir par mazu, lai stātos pretim ienaidniekam, bet mēs esam šeit. Ja jūs esat trenēti un mācīti, mēs īsā laikā kopīgi varam būt gatavi aizstāvībai. Treniņi ir labākā aizstāvība, turklāt tie veido nacionālo garu. Līdzās ir valstis ar stiprām armijām, un tas ir spēks.”

Starptautisko attiecību daļas galvenā speciāliste Ērika Lauberga stāstīja par uzņemtajiem Ukrainas studentiem Liepājas Universitātē. Kanādas pārstāvji  izteica atzinību un uzsvēra, ka visa Baltija ir darījusi ļoti daudz Ukrainas bēgļu uzņemšanā, kas ir globāls izaicinājums. Sarunas gaitā tās dalībnieki runāja par iekšējiem draudiem un kā ar tiem cīnīties, kā sabiedrību ietekmē sociālie tīkli un viltus ziņas.

Liepājas Universitātes attīstības direktors Uldis Zupa rezumēja: “Mēs ļoti labprāt sadarbību ar Kanādas bruņotajiem spēkiem attīstītu un tajos studiju kursos, kur ir paredzēta valsts aizsardzības mācība, priecātos par iespēju uzņemt viņu speciālistus.”

Foto ŠEIT.