Jaunumi:

Atpakaļ
Ieva Ozola, 20.10.2022 15:41

Valodniecības un literatūrzinātnes promocijas padomē aizstāvēts promocijas darbs

20. oktobrī Liepājas Universitātes Valodniecības un literatūrzinātnes promocijas padomē pētījumu “Vērtējummorfoloģijas līdzekļu analītiskā apraksta ietvars: spāņu un latviešu valodas vērtējumformu kontrastīvā analīze” spoži aizstāvēja Rafaels Martins Kalvo (Rafael Martin Calvo), LiepU un Ventspils Augstskolas kopīgās doktora studiju programmas “Valodniecība” absolvents, spāņu valodas lektors.

Viena no promocijas darba recenzentēm, Latvijas Universitātes profesore Andra Kalnača, uzsvēra, ka šis pētījums latviešu valodniecībā ir inovatīvs ne tikai ar vērtējummorfoloģijas ideju un metodoloģijas, bet arī ar tipoloģiskās valodniecības principu izmantojumu. Apzināta dažāda laikaposma un ievirzes literatūra par vērtējummorfoloģijas teoriju un empīrisko analīzi, tostarp spāņu un latviešu valodniecībā, aprakstīti visi iespējamie vārddarināšanas gadījumi, kur spāņu un latviešu valodā saskatāma vērtējošā semantika. Ceram, ka aizstāvētais promocijas darbs drīz tiks publicēts arī kā zinātniska monogrāfija.

Jaunais zinātnes doktors nav tikai erudīts pētnieks, bet arī literāts – dzejnieks, tulkotājs, piemēram, 2021. gadā Spānijā viņa tulkojumā izdots Noras Ikstenas romāns “Leche materna” (“Mātes piens”).