Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 07.09.2022 10:38

Veidojam sadarbību ar Kvazulu Natāla universitāti Dienvidāfrikā

Augusta beigās Liepājas Universitātes Pedagoģijas un sociālā darba fakultātes dekāne Linda Pavītola un Starptautisko attiecību daļas vecākā referente Sintija Leigute ir atgriezušās no Erasmus+ pieredzes brauciena uz Kvazulu Natāla Universitāti (UKZN) Durbanā (Dienvidāfrikas Republika).  Linda Pavītola nolasīja lekcijas topošajiem bakalaura, maģistra un doktora studiju programmu studentiem, kā arī dalījās pieredzē par skolotāju sagatavošanu Liepājas Universitātē un Latvijā. Savukārt Sintija Leigute, kura ir šī projekta vadītāja, iepazīstināja ar Liepājas Universitāti un Erasmus+ apmaiņas iespējām.

Nedēļas garumā abām Liepājas Universitātes speciālistēm bija tikšanās ar Izglītības skolas vadību, administrāciju, mācībspēkiem, pētniekiem un Starptautisko attiecību daļas darbiniekiem, tika pārrunāta sadarbība studijās, zinātnē un starptautiskos projektos, kā arī bija iespēja apmeklēt skolas Durbanā un skolotāju konferences. Emocionāla bija UKZN un Vendas Universitātes rīkotās konferences “Sieviete – līdere 2022” atklāšana, kurā piedalījās Kvazulu Natāla Zulu monarhijas karaliene. 

Dekāne Linda Pavītola atzina: „Šī bija mana pirmā vizīte Dienvidāfrikā, bet gūtā pieredze pārsniedza cerēto – satiku brīnišķīgus cilvēkus, izcilus profesionāļus, kā arī izbaudīju kultūru un dabu. Lai arī mēs atrodamies tik tālu viens no otra, tas bija pārsteidzoši, cik daudz kopīga mēs varam atrast. Mēs varējām sanākt kopā un atrast galvenos diskusiju punktus, kas attiecas uz iekļaujošo izglītību, pirmsskolas izglītību, skolotāju kompetenču pilnveidi un kopīgiem semināriem par aktuāliem jautājumiem, it īpaši, kopienu iesaistes jomā, mūzikas terapijas metodēm izglītībā un skolotāju izglītībā. Mēs varam daudz mācīties viens no otra un dalīties ar pieredzi, tas atver mūsu domāšanu un paplašina zināšanu robežas.”

Vecākā referente Sintija Leigute stāsta: “Noderīgi bija iepazīt universitātes un skolu vidi, izprotot no kādiem apstākļiem nāk potenciālie Dienvidāfrikas studenti un kādas ir kultūru atšķirības. Pārdomātā vizītes programma ļaus man pieredzēto izmantot ārvalstu viesu uzņemšanā Liepājas Universitātē. Mums ir  kopīgi studiju virzieni un mēs varam padarītu izglītību pieejamāku Dienvidāfrikas studentiem. Esmu patīkami pārsteigta par atvērtību, viesmīlību un kultūras krāsainību, kura nebeidz pārsteigt.”

Turpmāko sadarbību plānots stiprināt, nākamajā gadā iesniedzot Erasmus+ mobilitāšu projektu, lai Liepājas Universitātes doktorantūras studenti un akadēmiskais personāls varētu iegūt pieredzi arī Dienvidāfrikā.

Foto ŠEIT.