Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 16.08.2022 13:53

Kultūra ir katras nācijas Lācplēša ausis

Ar iedvesmas stāstiem koncertdārzā “Pūt, vējiņi!” šodien sākās “Skola 2030” rīkotā izglītības konference “Mākslai ir nozīme”. Tā pulcēja vairākus simtus literatūras, mākslas, mūzikas un teātra skolotājus no visas Latvijas.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, uzstājoties ar savu iedvesmas stāstu, atšifrēja: “Vai mākslai ir nozīme? Jā, ja mēs domājam, ka cilvēkam vispār ir nozīme! Redzēt ar sirdi nozīmē redzēt detaļas, redzēt kopsakarības un kā es kā unikāla vienība iederos pasaulē. Kultūra ir katras nācijas Lāčplēša ausis.”

Savā pieredzē ar stāstu “Lasīt ir moderni” dalījās Liepājas Universitātes profesore, literatūrzinātniece, “Skola 2030” eksperte Zanda Gūtmane, kura ne tikai iepazīstināja ar to, ko dara universitātes studiju programmas “Rakstniecības studijas” maģistranti, kādi ir viņu sasniegumi, bet centās iedvesmot, kā aizpildīt plaisu starp aktīvo lasītāju un jaunieti, kurš nelasa: “Tas ir skolotāja darbs atrast to pirmo grāmatu vai dzejoli, atvērt logu uz vienu darbu un ļaut literārā darbā atpazīt sevi.”

Latvijas skolotāji dienas otro pusi aizvadīs diskusijās, bet rītdiena paredzēta meistarklasēm, kuras sniegs arī Liepājas Universitātes mācībspēki. Konferences diskusijas un meistarklases tiek aizvadītas Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes un Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas telpās.

Foto ŠEIT.