Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 27.07.2022 15:58

LiepU doktorante izstrādā akvaponikas sistēmu

Liepājas Universitātes jauno mediju mākslas doktorante un pētniece Maija Demitere ir izstrādājusi pētījumu, kurā skata dažādas ar pārtiku saistītas tēmas, īpaši pārtikas audzēšanas tehnoloģijas. ZIIC Dabas mājā Liepājā izstādīta akvaponikas sistēma, kur tā pieejama apskatei. Doktorante skaidro: “Akvaponika ir mana doktora darba praktiskā pētījuma galvenā sastāvdaļa. Tā nav nekas jauns, kaut vēl joprojām saucam to par inovatīvu. Akvaponika ir augu audzēšana nevis zemē, bet ūdenī. Es audzēju pārtiku, bet varētu audzēt arī jebko citu. Tā kā man garšo pesto, es pārsvarā audzēju baziliku, arī zemenes, salātus, tomātus, tam nav ierobežojuma.”

Akvaponika sastāv no ūdens tilpnes, piemēram, akvārija, kurā dzīvo zivis. Zivju un citus akvārijā radušos atkritumus baktērijas pārveido uzturvielās, kuras filtrē augi, un cauri sistēmai izsūknētais ūdens nonāk atpakaļ akvārijā tīrs. Process ir reizē vienkāršs un sarežģīts, jo sistēmas veidošanai un uzturēšanai ir vajadzīgas noteiktas zināšanas, bet nobriedusi sistēma ir pašpietiekama. Maija stāsta, ka viņu interesē pārtika un tās audzēšana visos veidos, gan dārzā, gan siltumnīcā: “Akvaponikā nav nepieciešama regulāra laistīšana, augu ieliek ūdenī un atstāj līdz var novākt ražu. Tas ir būtiski audzējot pārtiku vietās, kurās nav pieejama auglīga augsne, pārtiku nav iespējams audzēt zemē piesārņojuma dēļ.”

Maija Demitere akvaponikas sistēmu piedāvā kā dizaina darbu, bet tam ir arī praktisks pielietojums. Dārzniecība var būt arī mākslas darbs, ko šobrīd var aplūkot Dabas mājā Liepājā.

(Akvaponika tapusi projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā”).

Instalācija realizēta projekta "Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā" ietvaros, kuru finansē Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programma "Pētniecība un izglītība". Tā kopējās izmaksas ir 986 049 eiro, no kurām 754 327,4 eiro ir Norvēģijas grantu līdzfinansējums, 133 116,6 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumus, bet 98 605 eiro Liepājas valstpilsētas pašvaldības līdzfinansējums.