Jaunumi:

Atpakaļ
Ieva Maisiņa, 21.04.2022 13:44

Studenti gūst pieredzi aprites ekonomikā Igaunijā

No 11. Līdz 15. aprīlim bakalaura studiju programmas “Vides un inovāciju tehnoloģijas” un maģistra studiju programmas “Ekotehnoloģijas” studenti piedalījās NORD+ veidotā projektā par aprites ekonomiku, ko organizē DITI aprites ekonomikas centrs. Pasākums notika Tallinas Lietišķo zinātņu universitātē.

Projektā piedalījās 7  Liepājas Universitātes studenti, kuriem bija iespēja ar vēl piecu citu valstu studentu pārstāvjiem iepazīt aprites ekonomiku un tā procesus. Par pamatu pētīšanai studenti izvēlējās maizi, lai spētu piedāvāt inovatīvus risinājumus, studentiem bija iespēja apmeklēt Tallinas maizes rūpnīcu “Leibur”, kas apkalpo visu Ziemeļeiropu. Studenti iepazina maizes dzīves ciklu un uzzināja daudz jaunu un interesantu faktu par izvēlēto pētāmo objektu. Vēlāk sekoja darbs grupās, kur no dažādiem maizes dzīves cikliem, piemēram, izgatavošanas, pakošanas un loģistikas procesiem bija jāpiedāvā jauns risinājums, lai radītu ko inovatīvu pēc iespējas vairāk samazinot maizes izstrādes procesā radītos atkritumus.

Studentiem un pasniedzējai Lilitai Ābelei vislielākais pārsteigums bija “Leibur” maizes rūpnīcā. Lilita Ābele stāsta: “Eiropas Savienībai ir ļoti stingras prasības, ja maize ir izcepusies nedaudz garāka vai platāka, tā nonāk atkritumos, līdz ar to tiek izmesta 1 tonna maizes”. Ieva Kolosova saka: “Projektā man visvērtīgākais bija iespēja apmeklēt industriālas vietas, protams, arī darbs grupās, kurā varēja uzzināt citu valstu pieredzi saistībā ar aprites ekonomiku”.