Jaunumi:

Atpakaļ
Sintija Leigute, 01.03.2022 16:44

LiepU pārstāvji apmeklē Santodomingo Tehnoloģiju institūtu

No 24. februāra līdz 7. martam no Liepājas Universitātes uz Santodomingo Tehnoloģiju institūtu (INTEC), kas atrodas Dominikānas Republikā, tās galvaspilsētā Santodomingo, Erasmus+ programmas starptautiskās apmaiņas projekta (KA107) docēšanas mobilitātē devusies universitātes studiju prorektore, docente Māra Zeltiņa, savukārt profesionālās pilnveides mobilitātē devusies projekta vadītāja, Starptautisko attiecību daļas vecākā referente Sintija Leigute. Šī ir pirmā LiepU iepazīšanās vizīte šajā partneruniversitātē, ar kuru LiepU tiek īstenots kopīgs Erasmus+ starptautiskās apmaiņas projekts (Nr. 2019-1-LV01-KA107-060331) jau kopš 2019. gada.

Vizītes mērķis ir iegūt starptautisku un inovatīvu praksē balstītu pētniecības pieredzi no INTEC, kuru izmantot LiepU vides zinātņu jomas stiprināšanā un veidot svarīgus zinātniski pētnieciskos sakarus ilgtermiņā. INTEC ir  privāta universitāte un viena no spēcīgākajām tehnoloģiju universitātēm Dominikānas Republikā, kas ir specializējusies ilgtspējīgas vides attīstības un industriālās inženierijas jomās. Māra Zeltiņa nedēļas garumā pasniegs lekcijas par tēmu “Ilgtspējīgas attīstības indikatoru sistēmas izmantošana progresa vērtēšanai atbilstoši tūkstošgades mērķiem” INTEC bakalaura, maģistra un doktorantūras vides zinātņu studiju programmu studentiem, savukārt Sintija Leigute iepazīs INTEC piedāvātās studiju iespējas un universitātes plašo studiju vides nodrošinājumu, pārrunās turpmākās starptautiskās sadarbības iespējas Erasmus+ programmas projektu ietvaros, kā arī vienosies par esošā Erasmus+ KA107 projekta plānotajām īstenojamām aktivitātēm.

Pirmajā viesošanās reizē tika apmeklētas sešas dažādas laboratorijas (mehāniskās inženierijas, mehatronikas, mašīnmācīšanās, vides ilgtspējības, prototipēšanas laboratorija un ķīmijas tehnoloģiju laboratorija), notika stratēģiska tikšanās ar vairākiem INTEC pētniekiem, kuri iepazīstināja ar aktuālajiem pētījumiem aprites ekonomikas un vides ilgtspējas jomās, tostarp okeāna attīrīšanas procesa norisi. Tāpat notika tikšanās ar INTEC Starptautisko attiecību daļas direktori Mariju Luisa Ferandu (Maria Luisa Ferrand). Plānotas tikšanās ar vides studiju programmu studentiem un Dominikānas Republikas Vides un Dabas resursu ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālas vides problēmas ilgtspējas risinājumiem Santodomingo pilsētā, iepazīstinot ar Liepājas situāciju šajā jomā.

Pirmajos iespaidos par viesošanos partneruniversitātē Māra Zeltiņa atzīmē: “Iepazīšanās vizīte INTEC bija mērķtiecīgi plānota un sniedza labu priekšstatu par studiju procesu, jo īpaši inženierzinātņu un vides jomā. Lai gan INTEC atrodas tālu no LiepU, ir vairāki radniecīgi pētniecības virzieni, izmantojot viedās tehnoloģijas un ilgtspējīgas attīstības principus.”

Savukārt Sintija Leigute ar novērotajiem iespaidiem dalās: “Mani patīkami pārsteidza INTEC tehniski modernais materiālais nodrošinājums studijām, ņemot vērā, ka Dominikāna ir jaunattīstības valsts. LiepU izbraucošajiem tehnoloģiju doktorantūras studentiem, pasniedzējiem saredzu šeit lieliskas iespējas profesionāli pilnveidoties, lai pilnvērtīgi uzkrātu labāko praksi no šī reģiona. Mērķis ir kopīgi turpināt sadarboties un nešaubos, ka to arī visnotaļ turpināsim darīt caur turpmākām regulārām vizītēm.”

Paredzēts, ka šajā akadēmiskajā pavasara semestrī LiepU viesosies trīs pārstāvji no INTEC docēšanas un darbinieka profesionālās pilnveides mobilitātēs.

Foto ŠEIT.