Jaunumi:

Atpakaļ
Evija Lavrane, 11.02.2022 13:45

Tiek uzsākts jauns projekts Runas un balss izpētes laboratorijā

Liepājas Universitātes Runas un balss izpētes laboratorijā ir uzsākts jauns starpdisciplinārs pētniecības projekts "Afektīvas un traucētas balss stimulu neirālā apstrāde kustību uzdevumu laikā: EEG pētījums" (Nr. lzp-2021/1-0159).

Verbālā komunikācija ir svarīgs izglītības un darba vides komponents, kurā būtiska nozīme ir cilvēka balsij. Balss zinātnē ir relatīvi maz pētījumu, kuros būtu analizēta afektīvā vai traucētā balsī izteiktu instrukciju ietekme uz noteiktu uzdevumu izpildi.

Šī pētījuma mērķis ir izpētīt emocionālās prosodijas un traucētas balss ietekmi uz verbālo instrukciju neirālo apstrādi kustību uzdevumu izpildes laikā. Pētījuma galvenā metode: elektroencefalogrāfijas (EEG) mērījumi.

Pētījuma uzdevumi ir (1) iegūt EEG datus un mērīt kustību uzdevumu izpildes ātrumu saistībā ar verbālām instrukcijām, kas izteiktas emocionālā (dusmīga vs priecīga) un neitrālā balsī, disfoniskā/normofoniskā balsī; (2) izpētīt emocionāli piesātinātas un traucētas balss stimulu neirālās apstrādes īpatnības, lai veicinātu šo procesu labāku izpratni.

Projekta zinātniskā grupa ir Runas un balss izpētes laboratorijas pētniece Anita Zdanoviča, profesore Anita Jansone, doktorante Ilva Magazeina, studiju programmas “Logopēdija” 2.kursa studentes – Daiga Kurme un Evija Lavrane. Projektu vada asociētā profesore Baiba Trinīte.

Projekta norises ilgums: 2022. gada 1. janvāris – 2024. gada 31. decembris.

Projektu finansē Latvijas Zinātnes padomes Fundamentālo un lietišķo pētījumu programma 296 517 eiro apmērā.