Jaunumi:

Atpakaļ
Anna Priedola, 20.12.2021 09:57

Dabas mājā atklāj jaunu izstādi

Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra  (ZIIC) Dabas mājā atklāta jauno mediju mākslas izstāde “Ekonauti” 

No 20.12.2021. līdz 12.02.2022. Liepājas ZIIC Dabas mājā būs aplūkojama izstāde “Ekonauti”, kas apvieno 8 jauno mediju mākslinieku kolektīvos lauka pētījumos Liepājas ezera un jūras piekrastē tapušus audiovizuālus darbus, instalācijas un datu vizualizācijas, kas vēstī par starpsugu attiecībām Antropocēnas laikā. 

Ekonauti ir uzauguši tehnopasaules sterilajā izolācijā un, apbruņojušies ar tehnoloģijām un zinātnieku pētījumiem, dodas dabā – sev tik svešādajā visumā –, lai iepazītu citādas esamības formas: kā kustēties, kā patērēt, kā būt līdzās. Tehnoloģijas ļauj labāk saprast procesus dabā – ieskatīties dziļāk, sadzirdēt skaļāk, sajust ar neapbruņotu aci neuztveramus procesus, tādējādi gūstot izpratni un veicinot empātiju pret dabas objektiem un dzīvām būtnēm. Viņi iedvesmojas no zinātnes pētījumiem un atklājumiem, kas dabu neromantizē un nenostāda atkarīgā, draudīgā vai kādā citādi sagrozītā pozīcijā pret cilvēku. Ekonauti atzīst citu sugu svešādību, bet iedvesmojas no šīs vides daudzveidības un sadarbojas ar citām sugām, veidojot kopīgu kultūru. 

Izstādē apskatāmi tādi darbi, kā “UV Laboratorijas eksperiments Nr.7”, kas atklāj dzintara fluoriscējošās īpašības, “Sānpeldes”, kas iepazīstina ar bieži sastopamu, taču ne visai pazīstamu Liepājas ezera iemītnieku, “Sveika jūra” kurā reflektēts par jūras piesārņojumu, “Purva radio”, kurā var ieklausīties Liepājas ezera zemūdens pasaulē u.c. mediju mākslas darbi audio, video, datu vizualizācijas un paplašinātās realitātes formā. 

Izstādē “Ekonauti” Liepājas vides izglītības centrā ZIIC Dabas mājā, kas tiek attīstīta ar Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas “Pētniecība un izglītība” finansiālo atbalstu, piedalās arī mākslinieki, LiepU darbinieki, kas projektā “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” veido digitālo, audiovizuālo saturu Dabas mājas izglītojošajai ekspozīcijai. Izstāde “Ekonauti” tādējādi sniegs ieskatu tajā, kādas instalācijas sagaidāmas topošajā Dabas mājas ekspozīcijā un kā mākslinieki var informēt par dabas daudzveidību.

Mākslinieki: Maija Demitere, Krista Dintere, Lelde Gūtmane, Uldis Hasners, Kaspars Lēvalds, Elza Ozola, Andrejs Poikāns, Pēteris Sīlis, Paula Vītola u.c. 

Kuratore: Anna Priedola 

Organizē: biedrība ASTE sadarbībā ar Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju un Liepājas pilsētas Izglītības pārvaldes Zinātnes un izglītības inovāciju centra  (ZIIC) Dabas māju un ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” atbalstu projekta “GREEN” ietvaros. 

Projektu “Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā” finansē EEZ/N grantu programma “Pētniecība un izglītība”. Tā kopējās izmaksas ir 986 049,00 eiro, no kurām 754 327,40 eiro ir Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums, 133 116,60 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu, bet 98 605,00 eiro Liepājas pilsētas pašvaldības līdzfinansējums. 

Izstāde “Ekonauti” būs apskatāma zaļajā režīmā ZIIC Dabas mājā, Zirgu salā 2 no 2021. gada 20. decembra līdz 2022.gada 12.februārim, pirmdien – ceturtdien no plkst. 9.30 līdz 17.00, piektdienās – līdz plkst. 16.00. Vairāk informācijas –  zvanot 25728867 vai rakstot e-pastu uz dabasmaja@liepaja.edu.lv. Ieeja bez maksas.