Jaunumi:

Atpakaļ
Anna Priedola, 13.12.2021 12:09

Ielūdzam uz diskusiju un mākslinieku prezentāciju vakaru par mākslu kā pētniecību  

     Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu Laboratorija un biedrība ASTE. Art, Science, Technology, Education ielūdz uz diskusiju un mākslinieku prezentāciju vakaru par mākslu kā pētniecību 14. decembrī pl.18.00 jauno mediiu mākslas festivāla UPDATE EXTENDED ietvaros. Diskusiju vakarā “Māksla kā pētniecība: iespējas un izaicinājumi” mākslinieki-pētnieki Denijs Plūhers (Dani Ploeger, NL) un Vitauts Mičelkevičs (Vytautas Michelkevičius, LT) iepazīstinās klausītājus ar pētniecības nozīmi viņu mākslas praksē un dažādām pieejām, kā pasauli pētīt caur mākslu. Darbnīcas moderatores – mediju teorētiķes Ilvas Skultes (LV) – vadībā tiks iepazīta mākslinieka-pētnieka metodoloģija un dzīvesveids. Diskusija pieejama tiešsaistē Zoom un Youtube platformās bez maksas.

Youtubehttps://www.youtube.com/watch?v=H7Lk8dskPDY 

Zoomhttps://www.facebook.com/events/4679727852122091 

Facebook: https://www.facebook.com/events/4679727852122091 

  Dr. Denijs Plūhers ir aktīvs mediju mākslinieks, kura darbus raksturo konceptuāla pieeja, performatīva forma un kultūrkritisks raksturs. Ieguvis doktora grādu mediju studijās un performances mākslā Saseksas Universitātē (UK). Pašlaik ir pētnieks Londonas Universitātes Karaliskajā Runas un Drāmas skolā, kā arī Leičestras de Monforta universitātē, kā arī Roterdamas V2 nestabilo mediju laboratorijas biedrs. Viņa darbus pārstāv galerija Art Claims Impulse Berlīnē. 

UPDATE EXTENDED sarunu vakara ietvaros Denijs Plūhers uzstāsies ar runu “Māksliniecisks pētījums tehnoloģiju patēriņa frontē: jaunu tehnoloģiju iztēle ekstrēmos apstākļos.”  

– Es pētu tehnoloģijas vietās un apstākļos, kurus šo tehnoloģiju dizaineri, izstrādātāji un reklāmisti parasti nav paredzējuši – tādās kā izgāztuves, kara zonas un pamestas teritorijas. Apvienojot lauka pētījumu metodes un pieejas no mākslas praksēm, mans darbs pēta veidus, kādos tehnoloģijas, kas paredzētas ikdienas patēriņa kultūrai, sāk funkcionēt citādi, “nepareizi”, iegūst jaunas nozīmes un tiek apropriētas šajās pārmaiņu zonās, tādējādi sniedzot mums norādes, kādas varētu izskatīties alternatīvas tehnoloģiju kultūras.  

       Dr. Vitauts Mičelkevičs ir kurators, autors un pētnieks, kura interešu loks pamazām mainās no fotogrāfijas paplašinātā nozīmē uz mediju mākslu un teoriju, un pēdējā laikā mākslu un pētniecību akadēmiskā kontekstā un ārpus tā. Viņš pasniedz gan praktiskus, gan teorētiskus kursus bakalaura, maģistra un doktorantūras līmenī Viļņas Mākslas akadēmijā un 10 gadus bijis Nidas Mākslas kolonijas mākslinieciskais direktors (2010-2019). Viņš bijis vadītājs 7 doktora darbiem mākslā. Kopš 2019. gada ir Viļņas Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas un Mediju mākslas nodaļas vadītājs un Mākslas doktorantūras programmas direktors. Bijis daudzu simpoziju un izstāžu kurators, tostarp Lietuvas paviljona Venēcijas biennālē (2015). Ir 10 grāmatu autors un redaktors, tostarp arī “Kartējot māksliniecisku pētniecību: uz diagramatiskām zināšanām” (VDA Press, 2018) un “Diagramatiskas iztēles atlants: kartes pētniecībā, mākslā un izglītībā” (kopā ar Līnu Mičekleviči, VDA Press, 2018). 

Savā runā viņš sniegs ieskatu mākslinieka-pētnieka dzīvesstilā un meklēs atbildes uz tādiem aktuāliem jautājumiem, kā “vai doktora grāds padarīs manu mākslu vērtīgāku?” 

https://vilnius.academia.edu/VytautasMichelkevicius 

Festivāla UPDATE EXTENDED norisi atbalsta Liepājas pilsētas dome, Liepājas Kultūras pārvalde, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Eiropas Savienības programma „Radošā Eiropa“ starptautiskās sadarbības projekta „GREEN revisited“ ietvaros.

Uzziņām: 

info@mplab.lv  

www.mplab.lv