Jaunumi:

Atpakaļ
Liepājas Universitāte, 24.02.2022 13:48

Drošības protokols Covid-19 pandēmijas laikā

                                                              I. Vispārīgie jautājumi

1. Liepājas Universitāte (turpmāk – LiepU) vēlas saviem studentiem un darbiniekiem nodrošināt drošu darba un mācību vidi Covid-19 pandēmijas laikā. Šis Protokols nosaka pasākumu un rīcību kopumu, kas nodrošina Covid-19 izplatīšanas ierobežošanu.

2. LiepU drošības Protokols papildina vai skaidro valstī noteikto prasību Covid-19 infekcijas ierobežošanai ieviešanu LiepU. Gadījumos, ja Protokolā noteiktās prasības kādu iemeslu dēļ nodrošina mazāku drošību kā valstī noteiktās, jāpiemēro valstī noteiktās prasības.

3. Protokolā minētā informācija var tikt mainīta atkarībā no kopējās situācijas valstī un normatīvo aktu izmaiņām.

4. Covid-19 pandēmijas ierobežošana var notikt, tikai pateicoties atbildīgai sabiedrības un katra indivīda rīcībai, kas balstās izpratnē par Covid-19 infekcijas nopietnību, katra indivīda zināšanās un rīcībā infekcijas ierobežošanā, sekošanā savam veselības stāvoklim un nepieciešamībā atbildīgi rīkoties, esot saslimstības simptomiem.

5. Ikvienam ir personīgā atbildība ievērot sociālo distancēšanos, regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, sekot līdzi savam veselības stāvoklim, ievērot klepošanas/ šķaudīšanas etiķeti, izmantot kabatlakatiņu drošu utilizāciju, izvairīties no savas sejas aiztikšanas, kā arī respektēt citas personas.

6. LiepU darbinieki un amatpersonas savus darba pienākumus var veikt tikai tad, ja viņiem ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

7. Klātienes studiju procesā (ieskaitot mūžizglītības kursu/semināru īstenošanu) LiepU atļauts piedalīties:

7.1. personām ar spēkā esošu Covid-19 sadarbspējīgu sertifikātu par vakcināciju;

7.2. personām ar spēkā esošu Covid-19 sadarbspējīgu sertifikātu par pārslimošanu.

8. Personas, kurām ir klīniskās universitātes slimnīcas konsīlija lēmums par personas vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku, līdz pilna vakcinācijas kursa pabeigšanai studiju vai darba procesā piedalās tikai attālināti.

9. Personām ar kādu no Covid-19 saslimšanas simptomiem kā paaugstinātu temperatūru (drudzi), iekaisušu rīkli, sāpēm kaklā, sausu klepu, stiprām galvassāpēm, nogurumu, elpas trūkumu (iespējamu spiedošu sajūtu uz krūtīm), sāpēm muskuļos, caureju, sliktu dūšu un iesnām ir aizliegts apmeklēt LiepU klātienē.

10. LiepU darbiniekiem un studējošajiem tiek ieteikts izmantot lietotni “Apturi Covid”.

11. Vakcinētie LiepU darbinieki un studenti tiek aicināti veikt balstvakcināciju.

 

                                                              II. Fiziskā distancēšanās

 

12. Kur vien tas ir iespējams, tiek rekomendēta divu metru fiziskā distancēšanās.

13. Pirms un pēc lekcijām, kā arī lekciju pārtraukumos ir jāizvairās no pulcēšanās gaiteņos.

14. Sarokošanās vai cita veida fizisks kontakts netiek rekomendēts.

15. Atrašanās LiepU iekštelpās bez vajadzības nav vēlama.

 

                                                              III. Sejas masku vai respiratoru lietošana

16. LiepU iekštelpās atļauts lietot tikai medicīniskās sejas maskas vai respiratorus bez vārsta ar drošības pakāpi FFP2 – FFP3 vai KN95.

17. Ja konkrētajā iekštelpā atrodas vairāk par vienu cilvēku, sejas maska vai respirators ir jālieto pilnīgi visām personām, izņemot:

17.1. ja tas nav iespējams logopēdijas nodarbībā specifiska vingrinājuma izpildei;

17.2. personai ir ar acīm redzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru dēļ tai trūkst spēju vai iemaņu lietot sejas masku;

17.3. fizisko aktivitāšu un sporta treniņu laikā un fizisko aktivitāšu laikā sporta pasākumos. Minētais izņēmums ir attiecināms uz jebkura veida fiziskajām nodarbībām un nodarbošanos ar sportu (tai skaitā amatieru sportu un fiziskajām aktivitātēm veselības saglabāšanai un uzlabošanai);

17.4. mūzikas instrumentu spēles, vokālās mākslas un dejas procesā, kā arī uzstājoties konferencēs;

17.5. īslaicīgi tām personām (ne vairāk kā piecām vienlaicīgi), kuras tiek fotografētas vai filmētas LiepU publicitātes nodrošināšanai.

 

                                    IV. Rīcība pozitīvas vai iespējamas Covid-19 saslimšanas gadījumā

18. Ja darbiniekam vai studentam LiepU parādās Covid-19 raksturīgie simptomi, viņš nekavējoties par to informē LiepU darba aizsardzības speciālistu, stingri ievēro distanci un izvairās no tuva kontakta ar citām personām līdz darba vietas atstāšanai, uzvelk sejas masku, dodas uz mājām, sazinās ar savu ģimenes ārstu un seko viņa norādījumiem, t.sk. par izmeklējumu veikšanu par Covid-19 .

19. Ja saslimušajam darbiniekam vai studentam ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem ir nepieciešama palīdzība, tad persona, kura nonāk kontaktā ar saslimušo, arī izmanto sejas masku.

20. Ja darbinieks vai students ar Covid-19 raksturīgiem simptomiem nevar bez kavēšanās atstāt darba vietu, tad viņu nepieciešams izolēt (nošķirt no citiem kolēģiem), ievietojot atsevišķā, labi ventilējamā telpā līdz brīdim, kad viņš var atstāt darba vietu. Vēlams, lai saslimušais izmanto atsevišķu tualeti. Pēc izolācijas telpas un tualetes izmantošanas telpas tiek labi izvēdinātas, uzkoptas, dezinficētas un priekšmeti, izlietotās salvetes un citi atkritumi, kuriem varēja pieskarties vai kurus varēja lietot saslimušais darbinieks, tiek izmesti.

21. Esot kādam no Covid-19 saslimšanas simptomiem dzīves vietā, darbiniekam vai studentam, neatstājot dzīves vietu, ir jāsazinās ar ģimenes ārstu par tālāko rīcību, bet augstas temperatūras, smaga klepus un elpošanas grūtību gadījumā, nekavējoši jāzvana 113.

22. Par pozitīvu Covid-19 testa rezultātu pēc iespējas ātrāk ir jāinformē LiepU administrācija, zvanot pa tālruni +371 29686320 vai sūtot e-pastu uz covidinfo@liepu.lv.

23. Saņemot informāciju par darbinieka/studenta inficēšanos ar Covid-19 (no paša darbinieka, studenta vai SPKC epidemiologa), LiepU attīstības direktors sadarbībā ar darba aizsardzības speciālistu un struktūrvienību vadītājiem un konkrēto studiju programmu direktoriem nekavējoties organizē Covid-19 izplatīšanās ierobežošanas papildu pasākumus:

23.1. izvērtējot faktisko situāciju (apstākļus darba vidē, saslimušā darba pienākumus, kontaktus ar citiem darbiniekiem, ieskaitot citu struktūrvienību darbiniekiem u. c.), apzina kontaktpersonas, kuras atbilst šādiem kritērijiem:

23.1.1. bijis personīgs kontakts ar Covid-19 inficēto personu ne tālāk kā divu metru attālumā un ilgāk par 15 minūtēm;

23.1.2. bijis fizisks kontakts ar Covid-19 inficēto personu (piem., sarokošanās, apskāviens);

23.1.3. bijis neaizsargāts tiešs kontakts ar Covid-19 inficētās personas inficētajiem izdalījumiem (piemēram, uzklepots);

23.1.4. personas, kuras atradušās slēgtā vidē (piemēram, darba/mācību telpā, koplietošanas vai sanāksmju telpā, uzgaidāmajā telpā utt.) kopā ar Covid-19 inficēto personu ilgāk par 15 minūtēm;

23.2. sadarbībā ar SPKC epidemiologu precizē kontaktpersonu loku, sagatavo un nosūta kontaktpersonu sarakstu SPKC epidemiologam, norādot to vārdus, uzvārdus, personas kodus, tālruņu numurus un pēdējo kontakta dienu;

23.3. informē darbiniekus par SPKC epidemiologa ieteikumiem un organizē to ieviešanu LiepU.

 

                                                              V. Iekļūšana Liepājas Universitātes ēkās

24. LiepU ēkās Lielā ielā 14 un Kūrmājas prospektā 13, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, var atrasties personas, kuras var uzrādīt spēkā esošu Covid-19 sadarbspējīgu sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu.

25. Izņēmuma gadījumos LiepU iekštelpās var atrasties vidusskolas klašu skolēni, kas atbilst vispārizglītojošās skolās noteiktajām epidemioloģiskajām prasībām un piedalās LiepU organizētajos izglītojošos pasākumos. Pasākuma organizatoriem ir jānodrošina šo skolēnu grupu nekrustošanās ar pasākumā neiesaistītajiem LiepU darbiniekiem vai studentiem.

26. Kurjeri, kravu piegādātāji, ugunsdrošības vai apsardzes signalizācijas, iekārtu vai sistēmu remontētāji vai sistēmu apkopēji, kas LiepU nenonāk tiešā saskarē ar izglītības procesā iesaistītajiem, LiepU var atrasties, veicot darba uzdevumus un neuzrādot Covid-19 sertifikātus vai testus.

27. LiepU ēkās, kurās nenotiek studiju process (Kuršu ielā 20 un Kr.Valdemāra ielā 4), jāievēro vispārējie valstī noteiktie epidemioloģiskie ierobežojumi.

28. LiepU telpu nomnieki ievēro LiepU noteiktās prasības par sadarbspējīga sertifikāta nepieciešamību visām personām iekštelpās.

29. Sertifikātu, kā arī personas identifikācijas dokumentu pārbaude tiek veikta ēkās pie ieejas.

30. Personu ieiešana ēkās un iziešana no tām notiek tikai pa centrālajām ēku ieejām, citas ēku ieejas tiek izmantotas tikai kā avārijas izejas ārkārtas situācijās vai kravu pieņemšanai. Pieņemot kravas, kravu pieņēmēja atbildība ir pārbaudīt personu atbilstību Protokola prasībām.

31. Visi darbinieki, kas strādā klātienē (arī pilnībā vakcinētas un pārslimojušas personas), ierodoties darbavietā, rakstveidā apliecina, ka viņiem nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju, nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju un nav zināms, vai pēdējo 10 dienu laikā viņi bijuši tiešā kontaktā ar Covid-19 inficētu personu.

32. Personām, kam nav spēkā esošs Covid-19 sadarbspējīgs sertifikāts par vakcināciju vai pārslimošanu, netiek izsniegta elektroniskās piekļuves atslēga MpLab telpām Kūrmājas prospektā 13.

33. Korespondenci un dokumentus iesniedz un saņem pie dežuranta Lielā ielā 14 vai atstāj pie dežuranta izvietotajās korespondences kastītēs.

 

                                                              VI. Studiju (t.sk. mūžizglītības) procesa organizēšana

34. Klātienes mācībās un pārbaudījumos veic klātesošo studentu reģistrāciju.

35. Izvērtējot konkrēto studiju programmas specifiku, dekāns ir tiesīgs pieņemt pamatotu lēmumu par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi klātienē.

36. Studentiem, kam nav spēkā esoša Covid-19 sadarbspējīga sertifikāta par vakcināciju vai pārslimošanu, var tikt piedāvāta iespēja attālināti piedalīties auditorijā notiekošajā klātienes studiju procesā.

37. Tiešsaistes nodarbības tiek organizētas Microsoft Teams vidē nodarbību sarakstā paredzētajā laikā, vienlaikus fiksējot apmeklējumu.

38. Klātienes profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides, neformālās izglītības programmu apguve pieaugušajiem (tai skaitā interešu izglītības), pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmu apguve, kā arī cita veida mācības, kuru apguves rezultātā tiek izsniegts apliecinājuma dokuments – sertifikāts, licence, apliecinājums, apliecība vai cits līdzīga rakstura dokuments – vai tiek veikta minētā apliecinājuma dokumenta uzturēšana, termiņa pagarināšana vai atjaunošana, tiek īstenota tikai epidemioloģiski drošā režīmā, ievērojot šādus nosacījumus:

38.1. mācības notiek pēc iepriekšēja pieraksta;

38.2. vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā 3 m2 no publiski pieejamās telpu platības;

38.3. vienā mācību grupā ir ne vairāk kā 20 personu;

38.4. telpu ventilācija tiek nodrošināta ar mehāniskās ventilācijas sistēmu vai dabīgo ventilāciju, lai oglekļa dioksīda (CO2) līmenis nepārsniegtu 1 000 ppm, kā arī atbilstoši iespējām tiek nodrošināta nepārtraukta vai regulāra gaisa kvalitātes kontrole.

 

                                                              VII. Komandējumi

39. Komandējumi, darba braucieni vai citi mobilitātes pasākumi, kas saistīti ar personu ceļošanu, tiek organizēti atbilstoši šādiem principiem:

39.1. strikti ievērojot Latvijā noteiktos epidemioloģiskos drošības pasākumus un ar tiem saistītās prasības;

39.2. pastiprināti izvērtējot, vai ar brauciena mērķi saistītos rezultātus nav iespējams sasniegt citādā veidā.

40. LiepU personālam dodoties uz ārvalstīm, papildus jāievēro šie nosacījumi:

40.1. jāiepazīstas ar konkrētās mērķa valsts un tranzītvalstu epidemioloģisko situāciju un Ārlietu ministrijas vai Slimību un profilakses kontroles centra rekomendācijām un tās jāievēro;

40.2. strikti jāievēro mērķa valstī un tranzīta valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības pasākumi un ar tiem saistītās prasības;

40.3. jāievēro konkrētās izglītības vai citas iestādes, uz kuru plānots doties, epidemioloģiskās drošības pasākumi un prasības;

40.4. jāveic ceļojumu apdrošināšana, kas sedz arī iespējamās izmaksas, kas var rasties konkrētajai personai saistībā ar inficēšanos ar Covid-19 .

 

                                                              VIII. Telpu uzkopšana un vēdināšana

41. Rūpīgi jātīra un jādezinficē visas virsmas, kurām bieži pieskaras cilvēki, piemēram, durvju un logu rokturi, galdu un palodžu virsmas, virsmas tualetēs un vannas istabās, tālruņi, planšetdatori, tastatūras. Virsmu tīrīšanai un dezinfekcijai jāizmanto SPKC rekomendētie līdzekļi un metodes.

42. Visās telpās, kur atrodas personas, jānodrošina regulāra un intensīva vēdināšana, nodrošinot pilnīgu logu atvēršanu un iespēju robežās durvju atvēršanu. Vēdināšanai maksimāli jāizmanto starpbrīdim atvēlētais laiks vai vēdināšana tiek veikta 15 minūtes reizi divās stundās (ja šādu ilgumu pieļauj laika apstākļi).

 

                                                              IX. Ārvalstu studējošo vai pasniedzēju uzņemšana

43. Uzņemot ārvalstu pasniedzējus, viesus vai studentus, LiepU atbildīgās personas stingri seko Latvijā noteiktajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, kas noteikti iebraucējiem.

44. LiepU klātienē tiek pieņemti tikai vakcinācijas kursu noslēguši viespasniedzēji, kas var uzrādīt atbilstošu sertifikātu. Sertifikātu pārbaude notiek pirms konkrētās personas ierašanās un to veic par konkrēto aktivitāti atbildīgā LiepU persona.

45. Atbildīgā LiepU persona ir informēta par ārvalstu studējošā pašizolācijas vietu Latvijā.

 

                                                              ​​​​​​​X. Bibliotēkas darbība

46. LiepU bibliotēkas pakalpojumi klātienē notiek tikai personām ar spēkā esošu Covid-19 sadarbspējīgu sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu.

47. Grāmatu izsniegšana LiepU no bibliotēkas abonementa ir vēlama ar iepriekšēju rezervāciju BIS "Alise" vai telefoniski, saņemot pasūtījumu pie abonementa darbinieka bibliotēkas darba laikā.

48. Grāmatu nodošana ir atļauta tikai book-drop kastē vestibilā, LiepU darba laikā un ievērojot Covid-19 izplatības epidemioloģiskās drošības pasākumus. Nodotās grāmatas atrodas karantīnā vismaz diennakti.

 

                                                              XI. Citas norises

49. Cita veida pasākumi (sporta treniņi/nodarbības, koru, deju kolektīvu mēģinājumi/nodarbības, kultūras pasākumi, izstādes, tālākizglītības nodarbības u.c.) LiepU tiek organizēti atbilstoši Ministra kabineta 2021.gada 28.septembra noteikumu Nr.662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” prasībām un ievērojot LiepU prasības par Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu esamību visiem pasākuma dalībniekiem.

50. Organizējot klātienes pasākumu vai cita veida norisi, tā organizators nodrošina dalībnieku reģistrācijas sarakstu.

51. Saņemot Covid-19 sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu, tas ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā:

51.1. studējošajiem ir jāaugšuplādē LAIS sistēmā;

51.2. darbiniekiem ir jānosūta uz epastu - covidinfo@liepu.lv.

52. Ja persona ir saņēmusi klīniskās universitātes slimnīcas konsīlija atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19 ar norādītu termiņu vakcinācijas atlikšanai, atzinums ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā ir jānosūta uz e-pastu - covidinfo@liepu.lv.

 

                                                              XII. Noslēguma jautājumi

53. Protokols stājas spēkā 2022. gada 1. martā.