Jaunumi:

Atpakaļ
Uldis Zupa, 30.08.2021 19:05

Atbildes uz aktuāliem jautājumiem par studiju procesa drošības noteikumiem

Man ir Covid-19 vakcinācijas sertifikāts, kā notiks studijas?

Studiju process notiks klātienē, tomēr daži studiju kursi vai to daļas var notikt attālināti. Vairāk informācijas par to, kāds konkrēti būs studiju process Tavā studiju programmā, uzzināsi fakultātē no programmas direktora vai dekānes. Ņemot vērā, ka epidemioloģiskā situācija valstī krasi var mainīties, seko informācijai LiepU mājaslapā un e-pastam, ko esi norādījis saziņai.

Esmu uzsācis vakcināciju, bet gaidu uz otro vakcīnu, vai es varu piedalīties klātienes studijās? Esmu saņēmis vakcīnu, bet neesmu vēl saņēmis savu sertifikātu.

Klātienes studijās varēsi piedalīties tikai tad, kad būsi saņēmis Covid-19 sertifikātu. Dažādām vakcīnām ir atšķirīgi sertifikāta izsniegšanas termiņi, plašāka informācija ir atrodama šeit: https://www.vmnvd.gov.lv/lv/digitalais-covid-19-sertifikats. Līdz sertifikāta saņemšanai meklēsim kopīgu risinājumu ar Tavu fakultāti un studiju programmu, kā Tev pēc iespējas nodrošināt studiju procesu. Savu COVID-sertifikātu vari aplūkot/lejuplādēt: https://covid19sertifikats.lv/. Tiklīdz esi saņēmis savu sertifikātu, nosūti informāciju savai fakultātei!

Esmu izslimojis Covid-19, bet neesmu vakcinējies, kā notiks studijas?

Ja esi izslimojis Covid-19 un Tev ir sertifikāts par izslimošanas faktu, Tu, līdzīgi kā vakcinētie kolēģi, vari piedalīties studijās klātienē līdz izsniegtā sertifikāta derīguma termiņa beigām. Ņem vērā, ka Tavs izslimošanas sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas un tās paies ļoti ātri. Lai studiju procesā nerastos lieki sarežģījumi, aicinām savlaicīgi veikt vakcināciju, lai iegūtu vakcinācijas sertifikātu.

Es neesmu vakcinējies, kā man notiks studijas?

No 2021. gada 6. septembra studijas klātienē notiks tikai tiem studentiem, kas uzrādīs derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Līdz 2021. gada 10. oktobrim likumdevējs ir noteicis pārejas periodu –  studenti varēs piedalīties klātienes studijās arī ar negatīvu testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā. Tests studējošajam ir jāapmaksā no personīgajiem līdzekļiem, pašam izvēloties laboratoriju.

Studiju process visās studiju programmās LiepU ir noteikts klātienē, bet ir pieļaujamas (ierobežotā apjomā) attālinātās studijas vai hibrīdlekcijas. Tomēr, neskatoties uz šīm iespējām, attālināti nav iespējams nodrošināt praktiskās nodarbības, dalību dažādos semināros vai darbu laboratorijās, kā arī klātienes praksi, ja prakses vieta pieprasa praktikantiem vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Tāpat attālinātā studiju procesā nav iespējama studējošo socializēšanās, problēmjautājumu risināšana un cita sociālā mijiedarbība, kas ir būtiska studiju un personas izaugsmes sastāvdaļa. Konkrētā studenta konkrēto studiju kursu vai to sadaļu attālinātās apguves iespējas fakultātēs tiks skatītas individuāli.

Lai varētu pilnvērtīgi piedalīties studiju procesā, kā arī pasargātu sevi un apkārtējos no saslimšanas ar COVID-19, Liepājas Universitāte aicina studējošos vakcinēties pret Covid-19.

Mans ģimenes ārsts man ir izsniedzis izziņu par to, ka es nevaru vakcinēties. Kā man notiks studijas?

Klātienes studiju procesā Liepājas Universitātē varēs piedalīties tikai personas ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu (līdz 10. oktobrim ar arī ar negatīvu testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā par saviem līdzekļiem). Studiju process bez Covid-19 sertifikāta vai negatīva testa varēs notikt kā nevakcinētiem studējošajiem.

Es neesmu vakcinējies vai pārslimojis Covid-19 un plānoju studijās klātienē līdz 10. oktobrim piedalīties ar testu. Kāds Covid-19 tests man būs jāuzrāda?

Likumdevējs nav noteicis konkrētu testa veidu, uzrādīšanai būs derīgs jebkurā sertificētā Latvijas laboratorijā veikts tests ar uztriepi no deguna un rīkles, vai siekalu tests. Svarīgi, lai Tavs tests ir negatīvs, tas veikts pēdējo 48 stundu laikā un tas satur kvadrātkodu. Savu testus var apskatīt / lejuplādēt:  https://covid19sertifikats.lv/

Vai Liepājas Universitātē varēs nodot Covid-19 analīzes?

Nē, LiepU neveiks analīžu pieņemšanu.

Vai es varēšu piedalīties studijās bez Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta (līdz 10. oktobrim bez testa rezultāta)?

Studijas klātienē notiks tikai tiem studentiem, kas uzrādīs derīgu Covid-19 testu par vakcināciju vai pārslimošanu (līdz 10. oktobrim arī ar negatīvu testu). Liepājas Universitātē tiks veiktas sertifikātu un testu pārbaudes. Uzrādot sertifikātu vai testu, personām tiks prasīts uzrādīt arī pasi, ID vai derīgu studenta apliecību.

2020./21. studiju gadu LiepU veica attālinātā studiju procesā, kādēļ to nevar tagad?

Liepājas Universitātes studiju programmas ir akreditētas klātienes studiju formai, paredzot tikai kādu daļu attālināto studiju iespējām, Liepājas Universitāte nepiedāvā studiju programmas tālmācībā. Iepriekšējā studiju gadā valstī bija noteikta ārkārtas situācija un studiju process attālinātā režīmā, tāpēc attālinātais studiju process bija īstermiņa risinājums epidemioloģiskās krīzes pārvarēšanai. Attālinātā studiju procesā vairākās studiju programmās tika pārcelti studiju kursi vai to daļas, kuru veikšana attālināti nav iespējama nekādā veidā, cerot uz to realizācijas iespējām šajā studiju gadā. Arī iepriekšējā studiju gadā ierobežotā apjomā bija atļautas praktiskās nodarbības vai pārbaudījumi klātienē.

Es prasu fakultātei vai programmu direktoriem informāciju, kuras lekcijas man būs attālināti, bet viņi nevar man konkrēti atbildēt!

Mēs visi kopā atrodamies ļoti mainīgā situācijā, kāda augstskolu pastāvēšanas vēsturē nav piedzīvota. LiepU īsā periodā ir jāapstrādā ļoti liels informācijas apjoms, lai izprastu vakcinācijas aptveri studentu un pasniedzēju vidū, bet saņemtā informācija ne vienmēr ir precīza, tā ir mainīga, diemžēl ne visi laikus atbild uz informācijas pieprasījumiem. Tāpēc fakultātēs ne vienmēr ir iespējams sniegt precīzu atbildi uzreiz. Aicinām visus būt iecietīgiem vienam pret otru, kā arī sniegt prasīto informāciju tajos termiņos, kas tiek norādīti. Informācija tiks izsūtīta, un studiju process notiks! Aicinām sekot nodarbību sarakstam LAIS sistēmā, jo Liepājas Universitāte 6. septembrī sāk studijas atbilstoši šim sarakstam.