Jaunumi:

Atpakaļ
Anita Helviga, KHI direktore, 30.08.2021 09:30

Kurzemes Humanitārā institūta fokloras pētniece Ieva Ančevska ārzemju semināros

Kurzemes Humanitārā institūta folkloras pētniece Dr. philol. Ieva Ančevska šovasar ar lasījumiem piedalījusies divos starptautiskos etnoloģijas semināros Vācijā un vienā tālākizglītības un pieredzes apmaiņas seminārā Austrijā.

Jūlija sākumā Vācijā (Allgäu) notika Storl-akademie organizēts tālākizglītības seminārs par Eiropas tautu dziedniecību, kur latviešu dziedināšanas tradīcijai tika veltītas 3 dienas (2.–4. jūlijs). Semināra tēma “Veselības uzturēšana latviešu dziedināšanas tradīcijā un ģimenes tradīcijās”.

Starptautiskajā etnobotānikas seminārā “Naturheilkunde und Ethnobotanik”, kas norisinājās Vācijā (Kisslegg) no 10. līdz 12. augustam I. Ančevska nolasīja referātu un novadīja praktisko nodarbību par latviešu dziedināšanas tradīciju “Wort und Wurz in der lettischen Heilkunde” (‘Vārds un sakne latviešu medicīnā’). Seminārā piedalījās dalībnieki no Vācijas, Šveices, Austrijas un Lihtenšteinas, tādējādi veidojās interesanta pieredzes un viedokļu apmaiņa par dažādu tautu etnomedicīnu. Salīdzinot kopīgās metodes un līdzekļus, tika gūtas atziņas par dabas līdzekļu lietojumu dažādās Eiropas tautu tradīcijās.

Savukārt 13.–15. augustā Austrijā (Windischgarsten) notika Tradicionālās Eiropas medicīnas akadēmijas organizēts tālākizglītības seminārs par etnomedicīnas vēsturi. I. Ančevskas referāts vēstīja par latviešu dziedināšanas tradīcijas vēsturisko attīstību un izpausmēm mūsdienās “Die alte lettische Volksheilkunde: Geschichte, Hintergründe, heutiger Gebrauch” (‘Senā latviešu tautas medicīna: vēsture, priekšvēsture, mūsdienu pielietojums’). Šajā seminārā dažādu valstu dalībnieki dalījās savās atziņās par tautas medicīnas līdzekļu attīstību, aktualitāti un pielietojumu mūsdienu situācijā.