Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 18.06.2021 15:40

Notiek gala darbu aizstāvēšana humanitārajās zinātnēs

Liepājas Universitātē rit gala darbu aizstāvēšanas laiks. Šodien, 18. jūnijā, dienas garumā maģistra darbus aizstāvēja studiju programmas “Rakstniecības studijas” 11 maģistranti.

Darbu tēmās –  no redaktora darba un sieviešu tēlu arhetipiskās izpētes, dziesmu tekstu analīzes – vai dziesmas teksts ir literatūra, dzeja vai māksla līdz amatierteātru un oriģināldramaturģijas mijiedarbības analīzei, dienasgrāmatas nozīmes rakstniecībā izpētei un sapņu izmantošanai literatūrā. Kā atzina maģistra studiju programmas “Rakstniecības studijas” direktore un fakultātes dekāne Zanda Gūtmane: “Arī divos studiju programmas “Jauno mediju māksla” gala darbos parādās sapņa elementi. Tas par kaut ko liecina sabiedrībā.”

 Lielā daļā maģistra pētījumos viena no sastāvdaļām ir oriģināldarbu radīšana. Lielāko pārsteigumu aizstāvēšanas laikā piedzīvoja Rūta Holandere, kura saņēma ziņu no darba vadītājas Lindas Zulmanes par izdevniecības Zvaigzne ABC interesi par maģistra darba kontekstā radušos autordarbu. Savukārt par Lauras Jerumas topošo monolugu darba vadītājs dramaturgs Lauris Gundars saka: “Pats varu pierakstīt klāt piecas lapas par to, kā Laura rakstīja savu lugu. Esmu pārliecināts, ka luga taps un izrāde taps.”

Komisijas priekšsēdētājs profesors Benedikts Kalnačs atzina: “Šodien visas bija precīzas un strukturētas uzstāšanās. Man katru gadu, klausoties rakstniecības aizstāvēšanos ir laba sajūta – tik daudz krāsainu uzstāšanos, tik daudz talantīgu cilvēku!”

Bakalaura darbus ir aizstāvējuši arī studiju programmas “Baltu filoloģija, kultūra un komunikācija” absolventi. Liels prieks par to, ka absolventu vidū ir darbi, kas pelnījuši visaugstāko novērtējumu – 10. Šajā studiju programmā izcilu darbu par jaunvārdu noteikšanu un lietošanu ir radījusi absolvente Elza Ozola, darba vadītāja Anita Helviga. Bakalaura darba recenzente Ieva Ozola atzīst: “Autore ir izpētījusi, kā darbs ar jaunvārdiem notiek Latvijā un Lietuvā, salīdzinājusi teoriju un lietošanu. Analizējusi, ko darīt, lai Latvijā būtu jaunvārdu reģistrs un datubāze, jo Lietuvā tādi ir.”

Aizstāvēšanas gaitā raisījās zinātniskas un radošas diskusijas starp pasniedzējiem un studentiem, un mācībspēki, kuri piedalās gala darbu aizstāvēšanā, atzīst, ka nevar būt lielāks prieks, kā tad, kad studenti aizstāv labus, interesantus un noderīgus bakalaura vai maģistra darbus.