Jaunumi:

Atpakaļ
Māra Zeltiņa, 14.05.2021 14:13

Piedalāmies augstskolu ilgtspējīgai attīstībai veltītā starptautiskā konferencē

12. maijā notika pirmā Ziemeļvalstu un Baltijas  rektoru konference, kas bija veltīta augstākās izglītības institūciju lomai ilgtspējīgas attīstības veicināšanā un kas pulcēja vairāk nekā 80 dalībnieku. Liepājas Universitāti konferencē pārstāvēja studiju prorektore Māra Zeltiņa.  

Konferenci tiešsaistē  organizēja Somijas Universitāšu apvienība (Unifi), un tā bija daļa no Somijas prezidentūras 2020.- 2021. Ziemeļvalstu universitāšu rektoru asociācijā (NUS)  pasākumiem.

Mazās grupās tika diskutēts par jautājumiem, vai ilgtspējīgas attīstības veicināšana ir  universitāšu galvenā funkcija, kādi ir ilgtspējas veicināšanas ceļi dažādās valstīt, pārrunāti kavējošie faktori un ģenerētas idejas sadarbības veicināšanai nākotnē, tostarp domājot par kopīgām pētniecības tēmām.

Grupu diskusiju rezultātu apkopojums apliecināja, ka universitāšu lomā ilgtpējīgā attīstībā un atbildības veicināšanā sabiedrībā ir būtiska un pieaugoša globālā kontekstā, izpausmes veidi dažādi – apjomīgi pētījumi par klimata pārmaiņu mazināšanu, universitāšu stratēģiskie mērķi kļūt par oglekļneitrālām, darbinieku ikdienas paradumu maiņa un citi.

Liepājas Universitātē notiekošās diskusijas par stratēģisko specializāciju un ilgtspējas veicināšanu ir sinerģijā ar starptautiski apspriežamajiem jautājumiem un iespējām. Reģiona konteksts mums, savukārt, dod iespēju īpaši akcentēt kultūras, identitātes, tehnoloģiju izmantošanas dabas procesu izprašanai un sabiedrības iesaistei aspektus.            

Nākošā Ziemeļvalstu un Baltijas rektoru konference plānota 2023. gadā Īslandē, Reikjavikā.