Jaunumi:

Atpakaļ
Anna Priedola, 05.05.2021 08:20

Tiešsaistē pieejama cikla OPEN LAB noslēdzošā izstāde “Necilvēki”

No 3. maija tiešsaistē pieejama mākslas projekta OPEN LAB noslēdzošā izstāde “Necilvēki” projekta mājas lapā https://openlab.mplab.lv/.

No 19. līdz 21. martam tiešsaistē norisinājās atvērtās mākslas izglītības cikla Open Lab diskusija un radošā darbnīca “Necilvēki”, kuras uzmanības lokā bija citu sugu pārstāvji kā kultūras veidotāji. Darbnīcu vadīja radošais programmētājs un skaņas mākslinieks Patriks Boržā (Patrick Borgeat, DE) un mākslinieks Mindaugs Gapševičs (Mindaugas Gapševičius, LT/DE). Tajā piedalījās 12 jauni mākslinieki un radošie programmētāji, un rezultātā tapa 4 skaņas mākslas darbi un audiovizuāli starpsugu komunikācijas pētījumi. Projekta mājas lapā skatītājiem pieejams arī diskusijas ieraksts par starpsugu komunikācijas iespējamību un izaicinājumiem, kurā piedalījās komunikācijas pētnieki, biologi un mākslinieki.


          Šobrīd skaudrāk nekā jebkad pieredzam, ka necilvēciskas būtnes nosaka cilvēces attības procesus. Mikroorganismi gan var ne tikai atņemt uzturlīdzekļus veselu nozaru (tūrisma, aviosatiksmes un kultūras darbinieku) pārstāvjiem, bet arī simbiotiskās attiecībās ar cilvēku radīt nozīmīgus kultūras elementus, piemēram, maizi, alu, sieru. Cilvēks ir izveidojis ciešas attiecības arī ar daudzām citām dzīvām būtnēm, daudzas no kurām cilvēka darbības rezultātā ir arī daudz cietušas un pašlaik atrodas uz izmiršanas robežas. Izaicinošs ir jautājums, vai un kādā līmenī cilvēks var saprasties ar citu sugu pārstāvjiem?

Diskusijas dalībnieki – mākslinieki un vides zinātnieki – iedziļinājās jautājumos pārcilvēka – dabas komunikāciju: kādi signāli ir pieejami, kas spētu cilvēku informēt par dabas norisēm, problēmām; kā šos datus iespējams iegūt / uztvert un interpretēt tā, lai tie būtu cilvēkam saprotami?

Open Lab ir diskusiju un mākslas darbnīcu cikls, kas paredzēts jaunajiem māksliniekiem un citiem intresentiem, sniedzot iespēju pieredzējušu mentoru – mākslinieku un zinātnieku – vadībā padziļināti izpētīt kādu globāli aktuālu tēmu caur mākslas praksi. Atvērtās mākslas izglītības ciklu kopš 2018. gada Liepājā un tiešsaistē organizē elektroniskās mākslas un mediju centrs E-LAB sadarbībā ar Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju. 2020./2021. gada Open Lab cikla kuratori ir Pēteris Sīlis un Anna Priedola. Tas tapis ar Liepājas Universitātes, Liepājas Kultūras pārvaldes, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Vairāk par projektu un līdzšinējo darbnīcu rezultātiem var uzzināt projekta mājas lapā https://openlab.mplab.lv

Tālrunis saziņai: 22118692

Pēteris Sīlis