Jaunumi:

Atpakaļ
Ērika Lauberga, 03.03.2021 13:36

Emīlijas Ritas Rozēnas stāsts par izvēli doties Erasmus+ apmaiņas studijās

Vai ir iespējams pavadīt Erasmus+ apmaiņas semestri kādā no partneraugstskolām arī šī brīža pasaulē esošās situācijas laikā? Ir, rūpīgi izvēloties gan uzņemošo valsti, gan augstskolu. Studiju programmas ''Tūrisma vadība un rekreācija'' studente Emīlija Rita Rozēna 2020./2021. studiju gada rudens semestri pavadīja Internapas koledžā Kiprā, ar kuru LiepU pavisam nesen noslēdza Erasmus+ sadarbības līgumu.

Emīlija Rita Rozēna par izvēli doties Erasmus+ apmaiņas studijās stāsta: ''Par piedalīšanos Erasmus+ mobilitātes programmā domāju jau pirms iestāšanās universitātē. Es zināju, ka vēlos padzīvot citur vairāk kā mēnesi, jo tikai tā var izprast tās valsts ikdienu un kultūru. Tā bija mana motivācija – ceļot un redzēt! Tā kā studēju tūrisma vadību, tad motivācija bija liela doties ārpus dzimtenes.”

Savukārt par savu izvēli doties tieši uz Kipru, studente saka: “Kad ieraudzīju, ka Liepājas Universitāte sadarbojas ar Internapas koledžu Kiprā, es zināju, ka man ir jāizvēlas tieši šī vieta. Mani uzrunāja tas, ka, pirmkārt, šis bija pirmais gads, kad abas augstskolas sadarbojas un es būtu pirmā studente no universitātes, kura tur dotos, otrkārt – koledža ir maza, nav daudz studentu un kopumā visi viens otru pazīst un treškārt – iespēja uz pāris mēnešiem aizbēgt no ziemas uz tropisko Kipru.”

Sadarbība ar nosūtošo un uzņemošo augstskolu bijusi laba. Dzīvojot Kiprā, studente vienmēr varējusi uzrakstīt gan Liepājas Universitātes Starptautisko attiecību daļai, gan arī Internapas koledžai, saņemot atbildi jau nākamajā dienā.

Kā galvenos ieguvumus Emīlija Rita Rozēna min: “Esmu sapratusi, kā cilvēki dzīvo citās vietās. Kiprā iedzīvotāji nesteidzas un notikumus uzņem daudz mierīgāk. Šajos mēnešos arī es esmu iemācījusies, nenervozēt par lietām, kuras nevar izmainīt. Tā kā turp devos Covid-19 pandēmijas laikā, arī mācības tika ietekmētas. Tikai pāris nedēļas lekcijas notika klātienē, bet pārējo laiku, līdz pat aizbraukšanai, mācības risinājās tiešsaistes platformā Microsoft Teams. Sadraudzējoties ar cilvēkiem no dažādām pasaules valstīm, esmu daudz vairāk iepazinusi dažādas kultūras – sākot no kaimiņvalsts Polijas līdz pat Indijai. Pašizaugsme – saprast, cik daudz es pati spēju izdarīt un izturēt, esot jaunā vietā un neierastos apstākļos”.

Studente rezumē: “Pavadot četrus mēnešus ārpus komforta zonas, nevaru pat raksturot tikai vienu no spilgtākajiem mirkļiem. Viss, kas notika, ir atmiņu vērts!  Kā pirmo atceros mirkli, kad izkāpu no lidmašīnas, ar uzvilktu cepuri un šalli, bet attapos, ka ārā 4.00 naktī ir +32 grādu, tad es patiešām sapratu, ka esmu atbraukusi uz tropisku salu. Neaizmirstami bija arī Ziemassvētki un Jaunais gads, kas tika pavadīts mazā, bet lieliskā kompānijā.”

Savukārt, iedrošinot tos studentus, kas vēl šaubās, vai pieteikties Erasmus+ apmaiņa studijām ārvalstīs, studente saka: “Tiem, kas vēlas doties Erasmus mobilitātē arī šajā neparastajā laikā, iesaku izvērtēt visus plusus un mīnusus. Diemžēl arī man nebija iespēja izbaudīt visu pilnvērtīgi. Sākot ar mācībām tiešsaistē, līdz pat slēgtajiem muzejiem un ceļošanas ierobežojumiem. Lai gan bija pāris traucējošu apstākļu, tomēr esmu pateicīga, ka man bija šī iespēja doties uz Kipru, iepazīt jaunus cilvēkus un iepazīt sevi daudz labāk! ''

Arī Tu vēl vari paspēt iesniegt pieteikuma dokumentus, lai rudens semestrī dotos Erasmus+ apmaiņas studijās! Pieteikšanās termiņš: 5. marts.

Sīkāku informāciju atradīsi šeit: https://ej.uz/wrm1 vai rakstot uz erasmus@liepu.lv.