Jaunumi:

Atpakaļ
Ilze Valce, 22.12.2020 09:20

Koris “Atbalss” realizē projektu tautas tērpu atjaunošanai

Liepājas Universitātes sieviešu koris “Atbalss” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Dziesmu un deju svētku kustības amatiermākslas kolektīvu materiāli tehniskās bāzes uzlabošana” konkursa finansiālu atbalstu sadarbībā ar Liepājas Universitātes Studentu padomi un meistari Ilzi Šķuberti ir realizējis projektu “LiepU SK Atbalss - Alsungas tautas tērpu atjaunošana”.

Šā gada augustā Valsts Kultūrkapitāla fonds izsludināja mērķprogrammas “Dziesmu un deju svētku kustības amatiermākslas kolektīvu materiāli tehniskās bāzes uzlabošana” konkursu, kurā uz līdzfinansējuma piesaisti varēja pretendēt  XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku skašu un konkursu, amatierteātru skates “Gada izrāde” laureāti, kā arī starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2018” skates un projekta “Satiec savu meistaru” dalībnieki.

Tā kā Liepājas Universitātes sieviešu koris “Atbalss” aizvadītajos Latvijas simtgades Dziesmu svētkos bija Koru karu fināla 3. vietas laureāts, savukārt kora Alsungas tautas tērpu brunči, kas darināti 20. gs. 60.-70. gados un ir bijuši gan pārkrāsoti, gan pāršūti, laika gaitā jau ir krietni nolietojušies, tad kora mākslinieciskā vadītāja un diriģente Ilze Valce sadarbībā ar LiepU Studentu padomi izstrādāja un iesniedza projektu Alsungas tautastērpa brunču auduma darināšanai, kas guva VKKF projektu konkursa atbalstu 2000 eiro apmērā.

Izsludinātās programmas mērķis bija veikt investīcijas amatiermākslas kolektīvu materiāli tehniskajā bāzē, lai atbalstītu tautas lietišķās mākslas amatniecības meistaru un uzņēmēju darbību pēc Covid-19 krīzes. Projekta realizēšanai tika piesaistīta Liepājas māksliniece-meistare, audēja Ilze Šķuberte, kura veica nepieciešamā auduma aušanu. Ilze Šķuberte 1978. gadā absolvējusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas rokdarbu - aušanas nodaļu, ieguvusi mākslinieka - meistara kvalifikāciju, strādājusi par profesionālu audēju kombinātā “Māksla”, SIA “SAIVA”, no 1995.-2007. gadam bijusi Liepājas TLMS “Liepava” meistare, no 2007. gada – arī studijas vadītājas vietniece, apmācību meistare. Sākot no 1995. gada Ilze Šķuberte ir piedalījusies gan Vispārējo latviešu Dziesmu svētku izstādēs un valsts mēroga tautas mākslas izstādēs, gan sadarbojusies ar TTC “Senā Klēts”, SIA “Andi AM”, SIA “Muduri”, Liepājas Vēstures muzeja Tautas tērpu konsultāciju centru, organizējusi un piedalījusies TLMS “Liepava” izstādēs, kā arī darinājusi tautisko brunču audumus, villaines u. c. detaļas daudziem Liepājas un citu Latvijas novadu amatiermākslas kolektīviem.