Jaunumi:

Atpakaļ
Uldis Zupa, 04.12.2020 09:14

Lai mums visiem veselība un izturība!

Es vēlos pateikties ikvienam, kas individuāli rūpīgi ievēro visus noteikumus attiecībā uz Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu un pateikt paldies arī visiem, kas ikdienā strādā, lai šī infekcija LiepU nevarētu ienākt un izplatīties. Tikai kopā sadarbojoties, ir iespējams pārvarēt jebkuru krīzi vai sarežģītu situāciju!

Lai ierobežotu Covid -19 straujo izplatīšanos, stājas spēkā stingrāki ierobežojumi attiecībā uz cilvēku pulcēšanos.

Galvenās izmaiņas jaunajos ierobežojumus attiecībā uz LiepU ir:

  • pulcēties (ievērojot 2 m distanci) nedrīkst vairāk kā 2 cilvēki;
  • iekštelpās, ja ir vairāk kā viens cilvēks, visiem jālieto mutes un deguna aizsegi;
  • visas studijas un apmācības notiek attālināti, bet, iepriekš atļautās praktiskās nodarbības fakultātēs un Mūžizglītības nodaļā, drīkst organizēt tikai individuāli – viens pasniedzējs, viens apmācāmais.

Pulcēšanās ierobežojumi neļauj LiepU organizēt jebkāda veida klātienes sapulces, konferences, seminārus, padomes darbu vai cita veida pulcēšanos, kas pārsniedz 2 cilvēku skaitu. Vienīgais izņēmums pulcēšanai vairāk kā diviem cilvēkiem ir tad, ja darba kabinetā ir darba vietas vairāk kā vienam darbiniekam, un šajā kabinetā ienāk viens viesis.

Tā kā darba kabinetos, ja ir vairāk kā viens darbinieks, visiem ir jālieto mutes un deguna aizsegi, vērsos pie struktūrvienības vadītājiem ar aicinājumu iespēju robežās pārskatīt darba laiku klātienē/attālināti tā, lai pēc iespējas mazinātu vienlaicīgu kopā būšanu darbiniekiem vienā kabinetā. Gadījumā, ja nav iespējams kombinēt darbinieku klātienes darba laiku tā, lai kabinetā atrastos tikai viens darbinieks, tiek piedāvāts kādam no darbiniekiem ierīkot pagaidu darba vietas tuvākajās auditorijās. Protams, ja nav iespējams ne viens, ne otrs variants, darbinieki var atrasties kopā savā kabinetā, bet tad visu laiku ir jālieto mutes un deguna aizsegi.

Papildinātajos noteikumos ir uzlikta atbildība kontrolēt, ka ēkās ienākošie ir ne tikai uzvilkuši mutes un deguna aizsegus, bet arī uzvilkuši tos pareizi. Šajā sakarā, LiepU ēkā Lielā ielā cilvēku plūsma ienākot un izejot  tiks organizēta kā pavasarī. Lūgums uzvilkt aizsegus savlaicīgi jau pirms ienākšanas LiepU ēkās. Tāpat gadījumos, ja no LiepU šveicara vai cita darbinieka ir saņemts lūgums par mutes un deguna aizsega uzvilkšanu/pareizu lietošanu - tā vietā lai diskutētu par aizsegu lietderību, demonstratīvi to nevilktu vai jebkādā veidā censties aizskart darbinieku, kurš izteicis aizrādījumu, aicinājums vienkārši aizsegu uzvilkt.

Saistībā ar ierobežojumu attiecībā uz praktiskajām nodarbībām, pastāv ļoti liela iespējamība, ka sestdienās LiepU ēkas studiju procesa nodrošināšanai nebūs nepieciešamas. Lai mēs lieki netērētu finanšu līdzekļus, uzturot atvērtas ēkas, kuras nav nepieciešamas studiju procesam,  sestdienās, sākot ar 12. decembri (ieskaitot), LiepU ēkas tiks slēgtas. Gadījumos, ja tomēr ir nepieciešamības telpas sestdienās pēc 12. decembra, aicinājums savlaicīgi vērsties pie Saimniecības daļas vadītājas.

Īstenojot iepriekš noteiktos ierobežojumus, dažkārt bija iespējams novērot tendenci uz “kreatīviem” risinājumiem – tā vietā, lai pakārtotu darba procesu vai savu rīcību, lai varētu ievērot esošos noteikumus, bija mēģinājumi veikt plašu noteikumu interpretāciju, lai esošajā darbībā nekas nebūtu jāmaina un formāli viss šķietami tiktu izpildīts. Ņemot vērā apstākli, ka infekciju formāli ierobežot nav iespējams un tā nešķiro cilvēkus pēc jebkādām pazīmēm (un pieļauju, ka mums visiem tuvumā ir cilvēki, kas ir riska grupā), mans aicinājums ir cienīt sevi un savus darba kolēģus, un pret esošajiem ierobežojumiem izturēties nopietni, un tos ievērot ne tikai pēc burta, bet arī gara. Šajā sakarā, man būtu arī aicinājums piemērot principu, kas plaši tiek pielietots nozarēs, kurās katra kļūda var maksāt cilvēku dzīvību - situācijās, kurās likumdevējs vai darba devēja rīkojums iespējami  nav skaidri noteicis rīcību, rīkoties tā, lai tiktu nodrošināta pēc iespējas augstākā individuālās un kolektīvās aizsardzības pakāpe.

Lai mums visiem veselība un izturība!

Uldis Zupa

Attīstības direktors