Jaunumi:

Atpakaļ
Linda Zulmane, 22.10.2020 16:14

Bārbala Simsone lasa lekciju par šausmu un fantāzijas žanriem latviešu literatūrā

Ceturtdien, 22. oktobrī, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātē notika Bārbalas Simsones lekcija.

Literatūrzinātniece un kritiķe Bārbala Simsone ir viena no vadošajām žanru literatūras pētniecēm Latvijā, 2007. gadā aizstāvējusi promocijas darbu filoloģijas doktora grāda iegūšanai "Mītiskā paradigma 20. gadsimta angļu fantāzijas prozā". Šobrīd vada apgāda Zvaigzne ABC Latviešu valodas un literatūras redakciju, regulāri uzstājas konferencēs, kā arī publicē grāmatu recenzijas Latvijas kultūras presē. Izdotas divas grāmatas - "Iztēles ģeogrāfija: mītiskā paradigma 20. gadsimta fantāzijas prozā" (2011) un "Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē" (2015).
Lekcijā "Fantāzijas un šausmu žanri un to pārstāvniecība latviešu literatūrā" tika sniegts ieskats fantāzijas un šausmu žanros, kas ir starp lasītākajiem žanriem pasaules literatūrā, bet pēdējo gadu desmitu laikā kļuvuši populāri arī Latvijā. Lekcijā tika secīgi apskatīti abi žanri, analizējot to būtiskākās iezīmes un klasifikāciju. Plašāks ieskats veltīts abu žanru vēsturei latviešu literatūrā, akcentējot pēdējo divdesmit gadu laikā izdotos darbus un tos izvērtējot pasaules literatūras aktualitāšu kontekstā.