Jaunumi:

Atpakaļ
Linda Zulmane, 14.09.2020 15:15

Dzejas dienas 2020

Dzejas sports
2020. gada Dzejas dienu ietvaros 15. septembrī pulksten 13:00
Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolā norisināsies pasākums jauniešiem – „Dzejas sports”, kurā  piedalīsies piecas 10. – 12. klašu skolēnu komandas no Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas, Liepājas Raiņa 6. vidusskolas,  10. un 15. vidusskolas. Jau ceturto gadu komandas sacentīsies dzejas rakstīšanā, lasīšanā, dzejas slamā u.c. pārbaudījumos.
Komandu zināšanas, radošumu un atraktivitāti piecos uzdevumos vērtēs žūrija – aktrise Karīna Tatārinova, LRS Liepājas nodaļas vadītāja Linda Zulmane un „Rietumu radio” balss Dzintars Hmieļevskis.

Pastaiga ar Liepu Tēvu
15. septembrī plkst. 16.00 būs  iespēja tikties un pastaigāties, apmainīties domām un uzklausīt teikas par Liepāju no  paša Liepu Tēva, kurš pastāstīs un aprakstīs gandrīz patiesus notikumus par nolādēto stabu, Ļeņina matu, citplanētiešiem, miesnieka spoku un vēl citus no topošās grāmatas „Liepājas teikas”.
Tikšanās vieta skvērā pie Swedbank.

Tikšanās ar Inesi Zanderi „Ko dara Zandere?”
2020. gada 16. septembrī plkst. 14:00 Kūrmājas prospektā 13, 2.stāva zālē liepājniekiem būs iespēja tikties ar latviešu dzejnieci, grāmatu redaktori un bērnu literatūras autori Inesi Zanderi, kura ir dzejoļu krājumu "Melnās čūskas maiznīca", "Putna miegā”, kā arī daudzu bērnu dzejoļu grāmatu autore.

Kā jau katru gadu, pasākuma mērķis ir raisīt lielāku interesi apmeklētāju vidū par un ap dzeju. Šoreiz iepazīsimies tuvāk ar dzejnieci Inesi Zanderi, kura dalīsies stāstos par sevi un dzejas tapšanu, stāstīs par savām grāmatām no to tapšanas brīža līdz izdošanai. Tiks runāts arī par to, kā rakstniecei norit ikdiena, kur tiek rastas atkal un atkal jaunas idejas dažādiem literatūras darbiem, projektiem. 

Tikšanās laikā būs iespēja gan uzdot jautājumus dzejniecei, gan klausīties dzeju lieliem un maziem, iepazīt viņas darbus un uzdot kādus sev interesējošus jautājumus.

18. septembrī plkst. 13.00 Kūrmājas prospektā 13, tiks atvērts Sandras Ratnieces dzejoļu krājums „Šķietami klusu”.
Jāņa Rozes apgādā nācis klajā Sandras Ratnieces debijas krājums “Šķietami klusu”. Tajā apkopoti dzejoļi, kas tapuši paralēli viņas pasniedzējas un pētnieces darbam dažādās Latvijas augstskolās un aktīvai darbībai Latvijas Rakstnieku savienībā. Grāmatas redaktors ir daudzu latviešu autoru skolotājs un padomdevējs Jānis Rokpelnis. Atturīgo, klusināti emocionālo vizuālo ietērpu veidojusi Lilija Berzinska.
Sandra Ratniece : Liepāju izjūtu kā savu pilsētu, jo ar šo pilsētu mani saista gan radniecīgas saites, gan ilgus gadus jau arī profesionālā darbība: uzstāšanās Liepājas Universitātes rīkotajās starptutiskajās konferencēs, kā arī daloties savās zināšanās "Piejūras pilsētu literārajā akadēmijā".

18.septembrī plkst. 14.00 Kūrmājas prospektā 13 notiks aktiera, režisora, dramaturga, rakstnieka Ērika Vilsona romāna par teātra dzīvi "Me&Mo" atvēršana. Grāmatas “Me&Mo” nosaukumu Ēriks Vilsons  skaidro tā : “Tas ir tā: Momento mori, iļi momentaļno v more! Un tas ir – atceries nāvi, seno romiešu aicinājums neaizmirst par nāves neizbēgamību. Leonīda Gaidaja komēdijā to asprātīgi tulkoja: momentā jūrā!” Tā neapšaubāmi ir Liepāja un pilsētas teātris pagājušā gadsimta 90. gados un vēlāk, kad neatkarība ir pavisam jauna un iekšējā brīvība palaikam saskrienas ar ārējo un var arī strandēt. Pasākuma vieta – Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte nav izvēlēta nejauši, pirms vairākiem gadiem autors beidzis rakstniecības maģistra studijas.