Jaunumi:

Atpakaļ
Zane Gvozda, 08.05.2020 11:40

Cieša iesaistīto pušu sadarbība

Par jauno studiju programmu laikrakstam “Kursas Laiks” stāsta otrā līmeņa studiju programmas “Skolotājs” direktore Helēna Vecenāne.

 

“Liepājas Universitātes asociētā profesore Helēna Vecenāne ir jaunās darba vidē balstītās otrā līmeņa studiju programmas “Skolotājs” direktore Liepājas Universitātē (LiepU). Pie studiju programmas “Skolotājs” studiju satura ir strādājušas visas trīs iesaistītās universitātes atbilstoši jaunajiem vispārējās izglītības standartiem, kuri balstās uz kompetenču pieeju, izstrādājot konceptuāli jaunus studiju kursus. Programmā paredzēts viena gada laikā iegūt skolotāja kvalifikāciju, tāpēc obligāts nosacījums ir praktiskais darbs skolā. H. Vecenāne uzsver, ka šajā programmā tiek uzņemti dalībniekus ar augstāko izglītību, kliedējot mītus, ka par skolotāju var kļūt gada laikā – pretendentiem jābūt fundamentālām zināšanām kādā no mācību jomām.  

Dotajā brīdī notiek gan dalībnieku pieteikumu analīze, gan atlases kārtas, kuras notiek tiešsaistē. Atlases kārtās piedalās arī iesaistīto universitāšu mācībspēki, kuriem ir iespēja klātienē tikties ar pretendentiem un novērtēt katra spējas un potenciālās pedagoga dotības. H. Vecenāne pastāsta, ka to, kurā universitātē pretendenti apgūs teorētiskās zināšanas, noteiks, pamatojoties uz viņu izvēlēm un dzīvesvietu – mācības tiks piedāvātas tuvāk tai. LiepU pārstāve zina teikt, ka Liepājā plānots skolot 25 jaunos pedagogus. Zināms gan, ka dalībai projektā Kurzemes reģionā uz doto brīdi ir pieteicies neliels pretendentu skaits, taču vēl jāsagaida pieteikumu iesniegšanas noslēgums 18. maijā.

H. Vecenāne skaidro, ka viņas kā jaunās programmas direktores galvenais pienākums būs būt par galveno jauno studentu kontaktpersonu. “Es esmu atbildīga par studiju procesa organizāciju šai programmai. Tas nozīmē komunikāciju ar mācībspēkiem, studentiem, universitāšu pārstāvjiem un Iespējamās misijas komandu,” teic LiepU pārstāve. Lai gan jaunās programmas turētājs ir Latvijas Universitāte, tiešs kontakts ir starp visām iesaistītajām augstākās izglītības iestādēm un iespējamās misijas dalībniekiem,  lai kopīgiem spēkiem  nodrošinātu pēc iespējas veiksmīgu un kvalitatīvāku projekta realizāciju un jauno pedagogu sagatavošanu.”