Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 10.03.2020 00:00

Aizvadīta tikšanās ar Kurzemes deputātu sadarbības grupu

Pirmdien, 9. martā, uz sarunu par Liepājas Universitātes statusu un vietu jaunajā augstākās izglītības tipoloģijā tika aicināti no Kurzemes ievēlētie 13. Saeimas deputāti. Uz tikšanos ar universitātes Senāta pārstāvjiem, rektori, studentiem un interesentiem bija ieradušās divas Kurzemes deputātes – Dace Bluķe (Attīstībai PAR) un Ilze Indriksone  (NA) ar palīgu Artūru Butānu.

Sarunā piedalījās arī Ventspils augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš, jo abas Kurzemes augstākās izglītības iestādes ir gatavas kopīgi diskutēt un strādāt, pierādot par savu vietu reģiona attīstībā.

Abi rektori iepazīstināja klātesošos ar savu augstskolu situāciju. Liepājas Universitātes rektore atspēkoja mītus, pierādot, ka pedagoģijas absolventi 98% strādā savā profesijā, ka notiek intensīva un produktīva sadarbība ar uzņēmējiem reģionā.

Liepājas Universitātes zinātnes prorektore Ieva Ozola, kura ir piedalījusies Liepājas Pedagoģijas akadēmijas tapšanas procesā par universitāti, uzsvēra: “Tas ir vulgāri pateiks – sagatavot darbaspēku reģionam! Mēs neesam noslēgta vide, tā ir nemūsdienīga izpratne Eiropas telpā, tas aizvaino! Ziņojumā visnestabilākā vieta ir akadēmiskais personāls, kaut ar to būtu jāsāk. Humanitārajām un mākslas zinātnēm ir specifiski rezultatīvie rādītāji, tie būtu jāņem vērā ne tikai mākslas augstskolās, bet arī tajās universitātēs, kurās īsteno humanitārās un mākslas studijas.”

Senāta priekšsēdētāja Zanda Gūtmane uzdeva retorisku jautājumu: “Vai valstij ir plāns, kā palielināt iedzīvotāju skaitu valstī? Mēs runājam par nereālām lietām. Jautājums par studentu skaitu ir absurds iedīglī! Vispirms jautāsim valstij un tad augstskolām!”

Savukārt rektore Dace Markus rezumēja: “Statusa maiņa no universitātes uz augstskolu mazinās augstskolu skaitu? Koledžu pārlikšana no augstskolu likuma uz Profesionālās izglītības likumu arī nemainīs augstākās izglītības iestāžu skaitu.”

Sarunas dalībnieki vienojās, ka saprātīgas pārmaiņas ir nepieciešamas, bet nav pareizi mainīt noteikumus spēles gaitā, ka jebkurām pārmaiņām ir nepieciešams pārejas laiks, var diskutēt par tā ilgumu, turklāt mazsvarīgs nav jautājums par finansiālo segumu pārmaiņām. Sarunas moderators asociētais profesors Pāvels Jurs atzīmēja: “Ir jābūt pārejas periodam, jo citādi pazūd tiesiskā paļāvība, jo valsts to ignorē.”

Saeimas deputātes Dace Bluķe un Ilze Indriksone uzklausīja Liepājas Universitātes viedokli par plānotajām pārmaiņās, atzina bažu pamatotību un solīja sekot procesiem un sadarboties, lai formulētu priekšlikumus. Ilze Indriksone: “Reģionālajām augstskolām var būt cits redzējums, vīzija. Vēl nekas nav nokavēts, pie reformām visiem nevar dot vienu šablonu.”

Liepājas Universitāte pateicas no Kurzemes ievēlētajiem deputātiem, kuri atsaucās vai ir piedalījušies individuālajās sarunās, diemžēl nekādu reakciju nesagaidījām no Ulda Budriķa (JKP), Valērija Agešina (Saskaņa),Ojāra Kalniņa (Jaunā Vienotība), Ramonas Petravičas (KPV LV) un Ērika Pucena (KPV LV).

Foto ŠEIT.