Jaunumi:

Atpakaļ
Ieva Kaija Ozola, 05.02.2020 14:13

Veidojam sadarbību Varnā

Janvāra beigās Dabas un inženierzinātņu fakultātes dekāne Anita Jansone un sekretāre Ieva Ozola apmeklēja Bulgāriju, Varnas Ekonomikas Universitāti, lai piedalītos Eiropas Universitāšu Kultūras, mākslas un tūrisma inovāciju alianses (Culture, Art, Tourism Innovations Alliance, CATIA) veidošanā un darbības plāna sastādīšanā.

Tūrisma un kultūras jomas ir būtiskas sabiedrības attīstībai. Tās rada ekonomisko izaugsmi, un ir īpaši svarīgas eiropeiskās identitātes, kultūras un vērtību saglabāšanā. Gan tūrisms, gan kultūra rosina inovācijas, lai informāciju nodotu tālāk un ar to iepazīstinātu pēc iespējas plašāku interesentu loku visā Eiropā.

CATIA mērķis ir vienot augstākās izglītības iestādes no dažādiem Eiropas reģioniem, un tā balstīsies uz kopīgi radītiem ilgtermiņa mērķiem un ilgtspējīgu stratēģiju. Kopā universitātes strādās, lai atbalstītu izglītību, izcilību un Eiropas kopējās vērtības un iesaistīs vietējos uzņēmējus, pašvaldības un organizācijas, lai radītu vidi, kurā tūrismam un kultūrai ir nozīmīga vieta.

CATIA ļaus uzlabot pieejamību izglītībai un kultūrai kā katrā atsevišķajā reģionā, tā alianses dalībvalstī kopumā.

30. un 31. janvārī notika darbs ar CATIA struktūras veidošanu un dalībnieki vienojās par tālāk veicamajiem pienākumiem, kas ļaus piedalīties projektos un attīstīt universitāšu savstarpējo sadarbību. Liepājas Universitāte, apvienojot Dabas un inženierzinātņu fakultātes, Vadības un sociālo zinātņu fakultātes, Kurzemes humanitārā institūta un piesaistīto partneru prasmes un zināšanas,  dalību aliansē balstīs tehniskajās kompetencēs un pieredzē darbā ar nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu.

Anita Jansone atzīst: “Tikšanās Varnā bija daudzu Eiropas valstu kopā būšana ar pieredzējušu dalībnieku skatījumu un vīziju par to, kā jāveidojas  Eiropas universitāšu sadarbībai. Lai arī esam jauni dalībnieki, jutāmies kā līdzvērtīgi spēlētāji projekta veidošanā.”

Katra no dalībvalstīm – Bulgārija, Itālija, Latvija, Grieķija, Horvātija, Slovākija un Lietuva –  aliansē ienes savas kultūras unikalitāti, bet kopā aptver visu Eiropu. Varnas Ekonomikas Universitāte, kas aliansē ir uzņēmusies vadošā partnera lomu, mums jau ir pazīstama – turp dodas Dabas un inženierzinātņu fakultātes lektori, un arī profesore no Varnas, Radka Načeva (Radka Nacheva), jau ir bijusi Liepājā un arī martā vadīs lekcijas Liepājas Universitātē.