Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 26.11.2019 13:11

LiepU zinātnieces piedalās Energy Globe Award 2019

Liepājas Universitātes Aprites ekonomikas centra pētniecēm Lilitai Ābelei un Jolantai Kokeļei 12. un 13. novembrī bija iespēja apmeklēt ,,Energy Globe Award 2019” balvu pasniegšanas ceremoniju, kas notika Somijas pilsētā Espoo. Balvas pasniegšana notiek kopš 1999. gada, un tā ir viena no mūsdienu prestižākajām balvām vides jomā.

Pasākuma mērķis ir iepazīstināt plašu auditoriju ar veiksmīgiem ilgtspējīgiem projektiem,  kas saglabā un aizsargā planētas resursus vai izmanto atjaunojamo enerģiju. Šogad bija pieteikti vairāk nekā 2000 projekti no 187 valstīm.

Balvas tika pasniegtas piecās kategorijās – Zeme, Uguns, Ūdens, Gaiss un Jaunatne. Katrā valstī labākajam projektam tika piešķirta Nacionālā enerģijas globusa balva Energy Globe.

Liepājas Universitātes Aprites ekonomikas centra vadītāja Lilita Ābele stāsta: “ Forumā tika iegūtas idejas inovāciju ekosistēmu izveidei un motivācija nebaidīties pieteikt savus un studiju programmas “Ekotehnoloģijas” programmas studentu inovatīvos risinājumus konkursiem.”

Kategorijā ,,Ūdens” uzvarētājs bija projekts no Marokas, kas ļauj dzeramo ūdeni iegūt no mākoņiem. Kategorijā  ,,Zeme” uzvarētājs bija pārstrādes projekts Kolumbijā, bet kategorijā ,,Uguns’’ balva tika piešķirta projektam Londonā, kurā pilsētas transportam izmanto elektroautobusus. Kategorijā ,,Gaiss” bija divi uzvarētāji – Austrijas automatizētā kuģu krāsošanas sistēma, kas ievērojami samazina enerģijas patēriņu un izmešus, un Espoo projekts pilsētai, kurā nav emisiju. Žūrija pirmo vietu kategorijā ,,Jaunatne” piešķīra jaunam komunikācijas rīkam NVO, bet speciālajā kategorijā ,,Enerģija visiem” –  projektam Indonēzijā, kas pirmo reizi piegādā enerģiju skolām, slimnīcām un mājām.