Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece, 27.05.2019 11:39

LiepU lektore atver grāmatu “Latvieši Brazīlijā. Vārpas kolonija”

Piektdienas, 24. maija, pievakarē draudzīgā gaisotnē tika atklāta Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes lektores Noras Vilmanes grāmata “Latvieši Brazīlijā. Vārpas kolonija”.

Grāmatas autore stāsta: “Viss sākās ar to, ka Brazīlijā man bija radinieki. Ļoti ilgi ciemos pie viņiem izbraukt man neļāva, bet laiki mainījās un 1987. gads bija tas, kad pirmo reizi nokļuvu Brazīlijā, Urubisijā (Urubici). Neko par šo vietu daudz nezināju, tāpēc biju izbrīnīta, ka tur tik daudz latviešu, kas runā smuki latviski. Tur bija tik daudz kā interesanta, ka likās – ir noziegums neizstāstīt par to visiem.”

Nora Vilmane ilgu laiku pavadīja, meklējot finansējumu, kas palīdzētu grāmatas tapšanā – ne ar pirmo mēģinājumu, bet atsaucīgs izrādījās Kultūrkapitāla fonds. Grāmatas tapšanas laikā tālā zeme ir apmeklēta četras reizes. Tā tapa teju 300 lappušu biezā grāmata, kuras nopietna sastāvdaļa ir fotogrāfijas – gan autores fotografētas, gan no arhīviem ņemtas.

“Latvieši Brazīlijā. Vārpas kolonija” ir izdota izdevniecībā “Madris”, bet grāmatas virzītājspēks un ievadvārdu autore ir Janīna Kursīte, pie kuras Nora Vilmane vērsusies pēc palīdzības izdošanas procesā.

Grāmatas atvēršanas pasākumā netrūka Brazīlijas noskaņu, bija sirsnīgas uzrunas, autores stāstījums un arī grāmatas fragmentu lasījumi.

Foto ŠEIT.