Jaunumi:

Atpakaļ
Zanda Gūtmane, 02.04.2019 15:03

Aizvadīti "Kūrmājas lasījumi"

Studentu Zinātnes un radošuma dienu laikā Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātē notika ikgadējais studentu radošais vakars Kūrmājas lasījumi, kas notika fakultātes studentu konferences noslēgumā, Mākslas pētījumu laboratorijā. Jau tradicionāli šo vakaru organizē maģistra Rakstniecības programmas studenti, sadarbojoties ar Mākslas pētījumu laboratoriju, šogad – arī ar programmas Aktiermāksla studentiem. 

Vakara aizsākumā Kūrmājas prosp. 13 otrā stāva zālē notika Mākslas pētījumu laboratorijas vadītājas Annas Priedolas izstādes „Ilgtspējas seja” atklāšana. Izstādes objekti – no vecām riepām darināts gulbis, no pudeļu korķiem veidota kolāža, no divām vecām zeķēm pāradīta viena – ir aizkustinoši  dizaina elementi, kādus varam ieraudzīt ne vienā vien Latvijas lauku sētā. Māksliniece pievērsusi mūsu uzmanību patiesajiem mūsdienu ilgtspējas ekspertiem –  senioriem, kuri lietas neuztver kā ātra patēriņa produktus, bet, izmantojot pārbaudītas metodes un radošu pieeju, paildzina to lietojamību vai pārrada tos interesantos dizaina objektos.

Vakara turpinājumu – Rakstniecības studentu literāro lasījumu daļu – aizsāka improvizēta lasītāju tikšanās ar rakstnieku. Aktiermākslas studentu interpretācijā, publikai aktīvi iesaistoties, tika izspēlēta diskusija ar vienu no māsām Rutkēvičām (Madara Krživeca). Pēc vērtīgo padomu uzklausīšanas Rakstniecības studenti bija gatavi iepazīstināt ar savu radošo veikumu, liekot publikai gan nopietni iedziļināties, gan arī pasmieties par dzirdēto. Rakstniecības studentes Sandijas Martinsones pārdomāto vakara scenāriju labi papildināja audiovizuālais fons (tā veidotājs – Pēters Riekstiņš), kā arī studentes Lauras Vītolas un Dzintara Vītola muzikālās kompozīcijas. Trīs stundu garā un interesantā pasākuma noslēgumā bija iespējams vērot dažas Jauno mediju mākslas studentu īsfilmas, starp kurām bija arī Kristīnes Brīniņas un Kaspara Jaudzema veselīgā ironija par to, kas tad mūsdienās ir māksla.

Kūrmājas lasījumos piedalījās ne tikai fakultātes studenti, bet arī vairāki viesi. Visgaidītākā šajā pasākumā bija rakstniece Jana Egle, kura Rakstniecības studentiem māca radošo rakstīšanu. Viņas teiktais fakultātei ir ļoti nozīmīgs: „Es tik ļoti priecājos, ka biju klāt. Paldies visiem studentiem par aizraujošajiem lasījumiem, es lepojos ar jums, paldies par piedzīvojumu otrajā stāvā, paldies Laurai un Dzintaram par kārtējo iespraukšanos visās nervu šūnās. Lieliski pavadīts vakars!”
 

Foto ŠEIT.