Jaunumi:

Atpakaļ
12.02.2019 16:11

LiepU notiek monogrāfijas “Dejas kompozīcija” atvēršana

Liepājas Universitātē notika ievērojamās dejas pedagoģes un horeogrāfes Ritas Spalvas zinātniskās monogrāfijas “Dejas horeogrāfija” atvēršanas svētki.

Liepājas Universitāte tika izraudzīta par vietu grāmatas atvēršanai, jo Liepājas Universitātes Zinātnes padome bija tā, kas rekomendēja izdošanai šo zinātnisko monogrāfiju. Grāmatai ir gandrīz 300 lappuses, tajā ir trīs nodaļas, informāciju papildina tabulas, grafiski attēli un piemēri.

Latvijā ir maz pētījumu dejas mākslas jomā, lai gan ir liela sabiedrības interese par deju kā īpašu parādību. Kas ir deja, kādai ir jābūt ideālai dejai, vai pastāv universāli tās veidošanas principi? Atbildes uz šiem jautājumiem savā monogrāfijā, balstoties uz ilgākā laika posmā gūto personīgo radošo pieredzi un zināšanām, sniedz Rita Spalva. Šāda monogrāfija ir nepieciešama gan studentiem, gan sabiedrībai kopumā, jo tā vērsta uz kritiskās domāšanas pieejas ieviešanu dejas kompozīcijas veidošanā un vērtēšanā. Pati autore saka: “Rakstīšana man paņēma divus gadus, bet tam jānodzīvo bija viss mūžs. Tā ir pieredze.”

Savukārt ar Liepājas Universitātes mācībspēkiem autorei izvērsās diskusija par dažādiem dejas studiju aspektiem. Studiju apakšvirziena “Sporta un deju skolotājs” direktore Helēna Vecenāne saka: “Mums ir studiju apakšvirziens, kurā arī tiek mācīta deja un kurš pašlaik piedzīvo izmaiņas. Tāpēc bija interesanti uzzināt Ritas Spalvas viedokli.”

Foro ŠEIT.