Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 02.11.2017 00:00

Pie lasītāja iet “Bārtas dzīpari”

Konferencē “Piemares ļaudis un likteņi” atvēršanas svētkus piedzīvoja kolektīvā monogrāfija “Bārtas dzīpari. Valoda, kultūra, tradīcijas, ļaudis”.


Tas ir gadiem ilgi izauklēts bārtenieces, Liepājas Universitātes docentes Anitas Helvigas un Kurzemes Humanitārā institūta direktora Edgara Lāma, kura dzīves pieci gadi arī tikuši atdoti darbam Bārtā, veikums.


Grāmatā ir Liepājas Universitātes zinātnieku un studentu pētījumi par Bārtas tradīcijām, valodu, kāzu un kapu tradīcijām, teicēju dzīvesstāsti un sarunas ar dziedošajām Bārtas sievām. Ieguldījumu grāmatas tapšanā ir devušas Bārtas muzeja un kultūras nama darbinieces un neviltots sirds siltums bija jūtams ikkatrā “Bārtas dzīparu” radītāju teiktajā vārdā un pateicībā Grobiņas novada domei par atbalstu grāmatas tapšanā.


Bārtas kultūras nama vadītāja Gunta Klievēna neslēpa: “Ir prieks par padarīto, jo tur ir ielikta sirds. Sapratu, ka ļoti daudz nezinu, laiks iet uz priekšu, cilvēki aiziet, pazūd mūsu vēsture. Šī grāmata ir līdzvērtīga vēstures grāmatai. Tā ir grāmata par lepnumu. Lepnumu par savu valodu un ļaudīm, savu tautastērpu un tradīcījām, savu latvisko sētu un dzīvesveidu. ”


Tas ir arī konferences “Piemares ļaudis un likteņi” vadmotīvs – pētīt savu tuvāko apkārtni un atstāt vēsturei zināšanas par cilvēkiem, kuri darbu un sirdi ir ielikuši sava novada attīstībai.
Foto ŠEIT.

"Bārtas dzīpari" tiek atvērti Bārtā. Foto ŠEIT.