Jaunumi:

Atpakaļ
Zane Jansone | Sabiedrisko attiecību daļa, 02.10.2017 00:00

Zinātnieku nakts veiksmīgi aizvadīta

Piektdien Liepājas Universitātē notika gadskārtējie Zinātnieku nakts pasākumi. Dabas un inženierzinātņu fakultātē, kā jau ierasts, apmeklētājiem bija iespēja darboties ar robotiem, veikt neparastus fizikas un elektronikas eksperimentus, iepazīt inovācijas kā arī Jauno Zinātnieku skolas nodarbību ietvaros iepazīt un darboties ar dažādām tehnoloģijām uzzināt, kāda būtu dzīves kvalitāte bez tām. Mazākos apmeklētājus un viņu vecākus priecēja Zinātkāres centra ZINOO Zinātnes šovs.


Nozīmīga šī diena bija Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātei – tika atklāts Valodu un kultūras studiju skolas mācību gads. Šajā vakarā nodarbībās tika diskutēts par Liepājas kultūras digitālo mantojumu un Kurzemes kultūras enciklopēdisko vārdnīcu. Apmeklētājus priecēja arī Kūrmājas lasījumi.


Mākslas pētījumu laboratorija (MPLab) bija sagatavojusi neparastas radošās ekspozīcijas un instalācijas “Māksla kā zinātne”. Ieejot MPLab, apmeklētājus sagaidīja neliela, telpas vidū virvēs iestiprināta video instalācija, netālu no tās – skaņas instalācija, par cilvēka dzīvību.  Tālākajā telpā tika izvietota Jauno mediju mākslas 2. kursa studentes Ievas Vīksnes instalācija, kur ar MindWave palīdzību (speciāla ierīce, kas spēj nolasīt, cik intensīvi strādā cilvēka smadzenes) tika projicēts attēls hologrammas veidā –  jo vairāk koncentrējās uz attēlu, jo spilgtāks tas kļuva. Studiju programmas “Dizains” 3.kursa studente Kristīne Lindberga dalās iespaidos: “Visvairāk pārsteidza video par gremošanas trakta darbību, kur tika parādīts viss process, kā ēdiens tiek sadalīts iekšējos orgānos. Interesanta bija Ievas Vīksnes instalācija, kur sapratu, ka koncentrēties uz attēlu ne vienmēr ir tik viegli, kā varētu šķist. Man patīk redzēt, kādas idejas ir citiem cilvēkiem, tādēļ uzskatu, ka bija vērts apmeklēt šo pasākumu.”


Liepājas Universitātes piedāvātajiem pasākumiem Zinātnieku naktī bija daudz interesentu. Skolēni Kristers un Kārlis, kuri izmēģināja visas radošās darbnīcas, atzīst: “Visinteresantākās bija radošās darbnīcas, it īpaši datorspēles un Zinātkāres centra ZINOO šovs. Gribētos arī pašiem reiz pamēģināt eksperimentus, kuri tika demonstrēti. Vakara gaitā ieguvām jaunas interesantas zināšanas, kuras neaizmirsīsim.”


Foto ŠEIT.