Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 15.09.2017 00:00

Liepājas Universitātē klausās Kronberga un Šlāpina dzejas valodu

Liepājas Universitātē notika Dzejas dienu seminārs „Autors. Teksts. Lasītājs: Valodas ceļi, krustceļi un strupceļi dzīvē un literatūrā”, kuru organizēja Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārais institūts. Semināram ir vairāk nekā desmit gadu senas tradīcijas, Dzejas dienās pulcinot spilgtas personības. Šogad tajā piedalījās dzejnieki Juris Kronbergs un Ilmārs Šlāpins, bet abu autoru daiļradi analizēja literatūrzinātnieki Edgars Lāms un Anda Kuduma.


Uzmanības centrā bija abu autoru valoda – Jura Kronberga asprātīgās vārdu spēles dzejā, par kurām pats dzejnieks saka: „Dzeju rakstīt arī ir rotaļa – brīžiem visai nopietna, bet rotaļa.” Ilmārs Šlāpins stāstīja par atdzejojumiem un kā tajos iedzīvināt „ķengu vārdus”, kā arī dalījās pieredzē par dzejnieka un komponista sadarbību, strādājot Dailes teātrī pie uzveduma „Drakula. Svešās asinis.”


Abi dzejnieki lasīja savu dzeju, klausījās, ko par viņu sadarīto saka literatūrzinātnieki, par ko Ilmārs Šlāpins neslēpa: „Mazliet bailīgi klausīties, kad kāds no malas to, ko tu dari, savelk tādā vienotā kopumā.”


Semināra dalībnieki bija vienisprātis ar Ilmāra Šlāpina pausto domu, ka vienīgais nepareizais valodas lietojums ir runāt nedomājot.


Foto ŠEIT.