Jaunumi:

Atpakaļ
Kristīne Timermane | Sabiedrisko attiecību daļa, 06.02.2017 00:00

Par godu O. Gūtmanim notiks dzejas lekcijas un meistardarbnīcas

10. un 11. februārī Liepājas Universitātē, Kūrmājas prospektā 13, 118. telpā, Piejūras pilsētu literārā akadēmija piedāvā apmeklēt dzejai, it īpaši dzejnieka Olafa Gūtmaņai daiļradei, veltītas lekcijas un meistardarbnīcu. Šāda tēma izvēlēta, godinot O. Gūtmani, kuram šogad apritētu 90. Piejūras pilsētu literārās akadēmijas koordinatore Kurzemē, lektore Linda Zulmane aicina visus, kuri vēlas iepazīt dzejas teorijas pamatus, diskutēt par to, kas ir dzeja un dzejnieks, kā arī pamēģināt radīt dzejoli.


10. februārī pasākumu ciklu iesāks Linda Zulmane, kura pulksten 14.00 vadīs lekciju „Kas ir dzeja? Kas ir dzejnieks?”. Starp klausītājiem plānota domu apmaiņa par šādiem jautājumiem: kad radās apzīmējumi „dzeja” un „dzejnieks”, ko tie nozīmē mūsdienās un kas ir mainījies laika gaitā. Lektore runās arī par Dzejas likumā aktualizētajiem dzejas meistarības, kvalitātes un citiem jautājumiem.


Pulksten 16.00 par bagāto oriģināldzejas devumu pagājušajā gadā stāstīs dzejnieks Aivars Eipurs. „Viens dzejolis un vesels krājums. Cikli. Kopīgais un atšķirīgais dzejnieka un lasītāja uztverē,” tā paredzēto raksturo dzejnieks.


Savukārt dienas izskaņā, no pulksten 17.30, dzejas meistardarbnīcu „Bērnu literatūra – valoda un ritms” piedāvās dzejniece, rakstniece un dramaturģe Sandra Vensko. Būs iespēja darboties ar mūsdienu un klasiskās bērnu dzejas valodas un ritma elementiem, secināt, kā mainījusies dzeja bērniem gadsimta garumā, kā arī radīt savu dzejoli.


Nākamajā dienā, 11. februārī, pulksten 8.30 sāksies Lindas Zulmanes lekcija „Intertekstualitāte dzejā: alūzijas, reminiscences, citāti”, bet 10.00 – lekcija „Tēlainība dzejā: izteiksmes līdzekļi, figūras”. Šajās nodarbībās varēs izprast, kā un kas dzejā mainās, izmantojot/neizmantojot intertekstualitātes un tēlainības elementus.


Pulksten 13.00 Liepājas Latviešu biedrības namā akadēmija aicina pievienoties dzejnieka O. Gūtmaņa 90. jubilejas sarīkojumā atmiņās, fotogrāfijās, dzejā un mūzikā – „Dzintarotājs”. Vairāk lasīt ŠEIT.


Plašāka informācija, rakstot uz e-pastu: zlinda@inbox.lv. Projekts „Piejūras pilsētu literārā akadēmija” pašlaik tiek realizēts sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību, Liepājas Universitāti un Ventspils Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju. Projektu pārstāv nodibinājums „Via Cultura”.