Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 13.12.2016 00:00

Liepājas Universitātē tiek aizstāvēts promocijas darbs

13. decembrī Liepājas Universitātes Pedagoģijas zinātnes nozares promocijas padomes sēdē Lāsma Ozoliņa-Ulmane aizstāvēja promocijas darbu un ieguva doktora grādu pedagoģijā par tēmu „Tehnoloģiskais atbalsts mācīšanās sadarbojoties pedagoģiskās pieejas īstenošanā kombinētajās stundās”.


Darba zinātniskā vadītāja bija asociētā profesore Rita Ukstiņa, zinātniskā konsultante profesore Alīda Samusēviča. Viena no darba recenzentēm, RPIVA profesore Anita Petere atzina: „Jau pusotru gadu vecs bērns ļoti labi prot rīkoties ar aplikācijām mobilajā telefonā, tāpēc mums ir jāsaprot, kā izmantosim tehnoloģijas, kas ienāk mūsu dzīvē. Pētījums palīdz radikāli mainīt uzskatus par mācībām e-vidē.”


Promocijas darba anketēšanā piedalījās gan studenti, gan docētāji. Anketēšana un intervijas atklāj, lai arī studentu un docētāju prasmes e-vidē ir ļoti dažādas, izvēloties kombinētās studijas (kontaktnodarbības un e-studijas), tiek bagātināts studiju process.

Slimnīcas pacientu aptauja nepieciešama, lai noskaidrotu pacientu viedokļus par slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem - ārstēšanas gaitu, personāla attieksmi un vidi, kāda pieejama un citiem apstākļiem, kas raksturo sniegto pakalpojuma kvalitātes līmeni.

 

Slimnīcas pacientu un apmeklētāju uztverē slimnīcas sniegto pakalpojumu kvalitāte ietver daudz plašāku ietvaru kā tikai paša medicīniskā pakalpojuma - manipulācijas, konsultācijas nodrošināšanu. Pacientam ir svarīga arī vide, loģistika, profesionalitāte,  attieksme, operativitāte.

 

Tādējādi veiktajiem pētījumiem slimnīcas skatījumā ir visnotaļ praktiska nozīme - slimnīca vēlas noskaidrot, kuri no šiem pakalpojuma sniegšanas kvalitātes aspektiem tiek novērtēti atzinīgāk, savukārt, kuri ir problemātiskāki. Iegūtie pētījuma analīzes rezultāti palīdz izvērtēt iespējamās nepilnības pacientu apkalpošanā un pilnveidot slimnīcas darbību, uzlabojot kvalitātes līmeni.

 

Turklāt šāds pētījums ļauj objektīvi apzināt faktisko iedzīvotāju viedokli un noskaņojumu par slimnīcā paveikto. Ne reti atsevišķu indivīdu izteiktais subjektīvais viedoklis tiek izplatīts masu medijos un sociālajos tīklos, maldīgi atspoguļojot visas sabiedrības viedokli.

 

2016. gada pētījumā papildus stacionāro nodaļu aptaujai, kas tiek veikta jau no 2007.gada, tika pētīta arī Konsultatīvās nodaļas apmeklētāju apmierinātība. Tieši Konsultatīvā nodaļa ir pacientu un apmeklētāju ziņā visietilpīgākā, tādējādi slimnīcai bija svarīgi zināt apmeklētāju viedokli šajā nodaļā, ņemot vērā attīstītos pakalpojumus un veiktos rekonstrukcijas darbus.

 

Andris Vistiņš

Liepājas reģionālās slimnīcas

 

valdes loceklis

FOTO.