Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 26.09.2016 00:00

Baltu vienības dienā kopj abu valstu valodas un kultūru

Nedēļas nogalē izskanēja Baltu vienības diena. Liepājas Universitātē šajā dienā notika „Baltu lasījumi”, kuros klausītājus uzrunāja Lietuvas Seima deputāts Ķēstutis Masulis un Latvijas Saeimas deputāts Romualds Ražuks.


Liepājas Universitātes zinātnes prorektore Ieva Ozola, vadot pasākumu abās baltu valodās,  klausītājiem atgādināja par 2012. gadā abu valstu valdību akceptēto ziņojumu par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām, par augstskolu lomu baltu valodu un kultūru iepazīšanā un izpētē.


Šauļu Universitātes Baltu centra vadītāja Regīna Kvašīte dalījās pārdomās par latviešu valodas studiju tradīcijām Šauļos.


Vītauta Dižā Universitātes Letonikas centra vadītājs Alvīds Butkus atgādināja par nepētīto latviešu un lietuviešu nacionālo partizānu darbību pierobežā, bet lasījumu nobeigumā Regīna Kvašīte sniedza pārskatu par latviešu un lietuviešu atdzejojumiem.


Savukārt kinoteātrī „Kino Balle” notika dokumentālās filmas „Vēju zeme” izrāde. Diskusiju par filmu vadīja Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta pētniece Daiga Straupeniece. Saruna izvērtās ieinteresēta, jo auditorijā bija arī Sventājas latvieši. Viņi ir šīs izloksnes vienīgie lietotāji – vecie ļaudis tajā vēl runā, vidējā paaudze mazliet, bet jaunie daļēji vai nemaz. Diskusijas gaitā visi vienojās, ka ir nepieciešamas, stāstīt, pētīt, runāt par to, jo, neko nedarot, Sventājas izloksne pazudīs.


Baltu vienības dienas pasākumus organizēja Liepājas Universitāte sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi.


FOTO.