Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 26.09.2016 00:00

Noslēdzas Dzejas dienas Liepājā

Ar vērienīgiem Kurzemes Dzejas dienas pasākumiem, kas pulcēja vairāk kā simts klausītāju no visas Kurzemes, sestdien Liepājā noslēdzās tradicionālās Dzejas dienas.


Kurzemes Dzejas dienas tēma –  „Caur Kurzemi kā caur sidraba birzi…” – tika izvērsta visu svētku garumā, gan muzikālā „Caur sidraba birzi gāju” skanējumā, gan dzejas lasījumos. Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta izdotās grāmatas „Latviešu rakstnieku silueti” atklāšanā Liepājas muzejā viesojās rakstnieki, kuru daiļrades pētījumi iekļauti šajā apcerējumā – Ēriks Hānbergs un Māris Rungulis. Vairākās pilsētas vietās notiekošie dzejas pasākumi pulcēja plašu auditoriju, īpaši iedvesmojoša bija jauno dzejnieku lasījumi „Pop/Rok” skolā.


Kulminācija bija Sandras Okuņevas veidotais vakara pasākums, kas ieskandināja Olafa Gūtmaņa jubilejas gadu. Liepājas Universitātes Mākslas Pētījumu laboratorijas mākslinieku veidotā digitālā „sidraba birzs” sasaucās ar Olafa Gūtmaņa balsi, Kurzemes dzejnieku lasījumiem  un Kurzemes novadu tautas tērpu skati, kuru piedāvāja tautas deju kolektīvs „Vērgalīte”.


Liepājas Universitātes asociētā profesore, viena no Kurzemes Dzejas dienas organizatorēm Zanda Gūtmane saka: „Klausītāju skaits, kas apmeklēja Kurzemes Dzejas dienas pasākumus Liepājā, jau apliecina, ka dzeja ir svarīga. Šajos svētkos centāmies sasaistīt tradicionālās dzejas dienas formas un novatorisku pieeju, jo katrai paaudzei ir svarīgi runāt par dzeju sev pieņemamā un saistošā veidā. Vienlīdz nozīmīgi mums šķita gan godināt Kurzemes dzejas dienas tradīciju aizsācēju devumu, gan arī uzrunāt jaunos autorus, kuri būs nākamie dzejas dienu tradīciju veidotāji!”   


FOTO.