Jaunumi:

Atpakaļ
Sabiedrisko attiecību daļa, 04.08.2016 00:00

Liepājā svinēs Kurzemes Dzejas dienu

24. septembrī Liepājā notiks 2016. gada Kurzemes dzejas diena, kas pulcēs radošus kurzemniekus – cilvēkus, kuri raksta dzeju, prozu, dzied un komponē dziesmas ar pašu radītajiem tekstiem. Dzejas dienas moto šogad veido Olafa Gūtmaņa dzejas rindas – „Caur Kurzemi kā caur sidraba birzi..”, un tā noslēgs šī gada Dzejas dienu pasākumu ciklu Liepājā un iezīmēs Olafa Gūtmaņa atceres gada aizsākumu.


Dzejas dienā interesenti aicināti uz pasākumiem vairākās Liepājas vietās. Liepājas muzejā notiks Liepājas Universitātes Kurzemes Humanitārā institūta grāmatas „Kurzemes rakstnieku silueti” un Kurzemes autoru grāmatu ceļojošās izstādes „Bibliobuss” atklāšana. „Bibliobusā” visas dienas garumā vienkopus varēs aplūkot Kurzemē izdotās jaunākās grāmatas un klausīties autorlasījumus.


Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā būs radošās rakstīšanas meistardarbnīcas, kuras vadīs literātes Jana Egle un Guna Roze. Savukārt pēcpusdienā būs iespējams klausīties autoru dzejas lasījumos,  kas vienlaikus notiks vairākās pilsētas vietās – Liepājas muzejā, POP/ROKskolā, Tējas istabā. Šo lasījumu vienojošā tēma – jūra.


Kurzemes dzejas dienas laikā Liepājā notiek arī starptautiskais Latvijas un Lietuvas sadarbības pasākums – Baltu vienības diena, tāpēc dzejniekiem būs iespēja apmeklēt arī Baltu dienas amatnieku tirgu Promenādē un baudīt plašu kultūras programmu, kurā paredzētas gan deju kolektīvu un folkloras kopu uzstāšanās, gan filmu demonstrācijas. Kurzemes dzejas dienas dalībnieki būs aicināti piedalīties Liepājas Universitātes organizētajos „Baltu lasījumos”, kuros uzmanība tiks pievērsta latviešu un lietuviešu dzejas tulkošanas jautājumiem.


Dzejas dienas vakarā koncertzālē „Lielais Dzintars” varēs klausīties Olafa Gūtmaņa dzejas lasījumus un skatīties tautisko tērpu parādi, bet noslēgumā Liepājas Promenādē tiks iezīmēta nākamās Kurzemes dzejas dienas norise Ventspilī.


Kurzemes dzejas dienu organizē Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas birojs, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāte un Kurzemes Humanitārais institūts; atbalsta Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar kultūras iestādēm un organizācijām Liepājā un Lejaskurzemē.


Kurzemes Dzejas dienas organizatores

LRS Liepājas nodaļas vadītāja Sandra Vensko,

LiepU asoc. prof. Zanda Gūtmane