Jaunumi:

Atpakaļ
Simona Laiveniece | Sabiedrisko attiecību daļa, 30.06.2016 00:00

Konferencē meklē kopīgo eksaktajās un humanitārajās zinātnēs

Šodien Liepājas Universitātē sākās pirmā starptautiskā konference „Inovācijas un kreativitāte”. Konferences ideja radās, veidojot sadarbību ar Ročesteras Tehnoloģiju institūtu un vieslektora, asociētā profesora Maikla Radina ierašanos Liepājas Universitātē. Tā kā Maikls Radins sadarbojas gan ar Dabas un inženierzinātņu, gan Humanitāro un mākslas zinātņu fakultāti, tad šajā konferencē tās dalībnieki no Latvijas, Lietuvas un ASV meklē kopīgo un atšķirīgo starp eksaktajām un humanitārajām zinātnēm.


Konferences plenārsēdē Viļņas mākslas akadēmijas Dizaina programmas vadītājs, profesors Vakaris Bernotas uzsvēra: „Pirmajos kursos mani studenti mācās skatīties un analizēt, saprast būtību. To meklē arī matemātiķi. Abas nozares meklē harmoniju. Pasaulē viss ir mijiedarbībā. Svarīgi ir noteikt prioritātes un atmest lieko. Nav svarīgi, vai tu esi fiziķis, matemātiķis vai mākslinieks, tu radi – vienalga skaitļos vai krāsās.”


Eseju par eksakto un humanitāro zinātņu vietu zem saules „Māksla un matemātika” lasīja Liepājas Universitātes pasniedzējs, tēlnieks Raimonds Gabaliņš, rezumējot: „Jau Einšteins ir teicis, ka matemātika ir loģiska dzeja, un matemātikas skaistums zinātņu vidū ir neapstrīdams.”


Savukārt Ročesteras Tehnoloģiju institūta asociētais matemātikas profesors Maikls Radins, kurš jau 20 gadus aizraujas ar fotografēšanu, klātesošajiem mācīja saskatīt matemātiku dabas fotogrāfijās. Maikls Radins saka: „Fotogrāfijās ir redzams, kā izmantot matemātiskas idejas, lai fotografētu dabu. Dabā ir redzama gan simetrija, gan ģeometriskas figūras. Esmu meklējis simetriju rudens krāsās, kalnos un mākoņos.”


Konferences dalībnieku starpā raisījās profesionāla diskusija, un kā atzina Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes nodaļas vadītāja Inta Klāsone: „Ir jūtams, ka veidojas starpdisciplināra un starptautiska saikne, kas noteikti ir vērtīgs ieguldījums mūsu nākotnē.”
FOTO